Beograd: Ukinuta preporuka da žene, prije abortusa, idu kod svećenika

Radiosarajevo.ba
Beograd: Ukinuta preporuka da žene, prije abortusa, idu kod svećenika

Odredba po kojoj se ženama koje se odluče na prekid trudnoće u Kliničkom centru Srbije preporučuje razgovor sa sveštenikom ukinuta je odlukom direktora KCS Miljka Ristića. Sporna odredba u ovoj ustanovi bila je na snazi od 2002. godine, po odluci tadašnjeg direktora Vojka Đukića,  piše Danas.rs. .

"Prekid trudnoće je dozvoljen zakonom. Odluku o abortusu donosi trudnica i na to niko ne bi trebalo da utiče", rekao je za Danas novi direktor, objašnjavajući zašto je zabranio „preporuku“ da se prije prekida trudnoće žene obrate svešteniku. On ne gleda blagonaklono ni na novu odredbu Zakona o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja, po kojoj su ljekari specijalisti dužni da Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) dostave podatke o svakoj prekinutoj trudnoći.

"Iako je zakon već usvojen u Skupštini i uskoro očekujemo njegovu primenu, još uvek ne znamo na koji način ćemo dostavljati podatke RFZO. Međutim, smatram da je odredba nedorečena, i da bez obzira na razloge zbog kojih se „provukla“ u zakonu, krši prava na privatnost žena", smatra doktor Ristić,  direktor beogradskog Kliničkog centra. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak