Beograd: Trojica optuženih za zločine u Bijeljini

Radiosarajevo.ba
Beograd: Trojica optuženih za zločine u Bijeljini

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv Dragana Jovića, Zorana Đurđevića i Alena Ristića, tri državljanina Republike Srbije, koja ih tereti da su, kao pripadnici dobrovoljačke jedinice u sastavu Vojske Srpske Republike BiH, 14. juna 1992. godine, u Bijeljini počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva
 
U optužnici se navodi da su okrivljeni ušli u kuću bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari i potom višestruko, naizmjenično silovali dvije žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila. Optuženi Dragan Jović zatim je ubio civila pucajući mu u usta, a dvije žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad.
 
Opljačkali su potom kuću žene invalida, a njenim vozilom marke „Jugo 55“ su se udaljili sa lica mjesta. Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mjestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo i ispred vozila naizmjenično silovali oštećene i nad njima vršili protivprirodni blud, a onda ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se sa lica mjesta.
 
Tužilac predlaže da sud prema okrivljenima produži pritvor.
 
Predmet „Bijeljina“ je BiH ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Pretkrivični postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak