Beograd: Suđenje za paljenje Bajrakli džamije

Radiosarajevo.ba
Beograd: Suđenje za paljenje Bajrakli džamije

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu danas se nastavlja suđenje 10-orici optuženih za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu u noći između 17. i 18. ožujka 2004. godine, poslije nasilja koje je izbilo na Kosovu i Metohijim, javlja Fena.

Kako je na prošlom suđenju, kada je bilo planirano izlaganje završnih riječi optužbe i odbrane, tužiteljstvo odustalo od kaznenog gonjenja devetorice optuženih, a u odnosu na ostale preciziralo optužnicu kojom se terete za kazneno djelo sudjelovanja u grupi koja vrši nasilje sutra se očekuje izjašnjenje optuženih po preciziranoj optužnici.

Među onima koji će se sutra naći na optuženičkoj klupi je Miloš Radisavljević zvani Kimi, jedan od vođa Partizanove navijačke skupine "Alkatraz".

Neredi kod džamije izbili su poslije nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine. Demonstranti u Beogradu su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike "Ubij Šiptara", provalili u dvorište džamije, a potom je i zapalili.

Polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorjela i knjižnica s više od 7.000 knjiga velike vrijednosti, javlja Tanjug

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak