Beograd: Radikali palili zastave SAD, EU i NATO-a

Radiosarajevo.ba
Beograd: Radikali palili zastave SAD, EU i NATO-a

Pristalice Srpske radikalne stranke (SRS) danas su ispred zgrade Predsjedništva Srbije u Beogradu zapalile i iscijepale zastave Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evropske unije (EU), NATO i Kosova, protestujući zbog oslobađajuće presude Haškog tribunala Ramušu Haradinaju.

Haradinaj i ostali oslobođeni

Funkcionerka SRS Nataša Jovanović rekla je da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izdajnik, koji bi trebalo da podnese ostavku. Uz ocjenu da on to sigurno neće uraditi, Jovanović je zaključila da će on, kao i premijer Srbije Ivica Dačić i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić biti srušeni sa vlasti

Funkcioner SRS Nemanja Šarović je izjavio da su zastave zapaljene u znak političkog protesta, jer radikali time žele da pokažu da se ne boje "onih čije su to zastave, niti njihovih slugu koji sjede u Nemanjinoj 11 i na Andrićevom vijencu".

Predvođeni funkcionerima, nekoliko stotina pristalica SRS krenulo je potom u protestnu šetnju centralnim ulicama Beograda "u znak otpora" vlastima.

Funkcioner SRS Milorad Mirčić rekao je da je Vojislav Šešelj primjer borbe i da je uzdrmao Haški tribunal, koji je nazvao antisrpskim.

Oko Predsjedništva Srbije su raspoređene jake snage Žandarmerije u opremi za razbijanje demonstracija, kao i mnoga policijska kola. Policija je dopustila radikalima da priđu na oko 50 metara od zgrade Predsjedništva, zbog čega su oni protestovali, tražeći da ih puste bliže. Kolona je, uz muzičku pratnju nacionalističkih pjesama, sa zastavama krenula od Pravnog fakulteta ka Slaviji, javio je portal Novosti.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak