Beograd: Počela deložacija Romskih porodica

Radiosarajevo.ba
Beograd: Počela deložacija Romskih porodica

Više od hiljadu osoba, tj. oko 250 romskih obitelji koje žive u naselju Belvil u Beogradu, izložene su direktnoj opasnosti od prisilne deložacije. “Ako deložacije doista započnu, beogradske gradske vlasti posve će jasno prekršiti međunarodne propise koje se Srbija obvezala poštivati”, navodi Amnesty International.

Deložacije su, zapravo, već započele, kako javljaju mediji iz Srbije.

“Gradske vlasti nisu pružile sve relevantne informacije, odgovarajuće i pravovremene obavijesti, pravna sredstva, niti su konsultirale stanovnike naselja Belvil o planovima za deložacije. Ljudi kojima prijeti deložacija u razgovoru za Amnesty International objasnili su da im nikad niko nije rekao razloge zbog kojih će biti prisilno iseljeni,” izjavio je Nicolas Beger, direktor Ureda Amnesty Internationala za evropske institucije.

Evropskoj komisiji i većini nevladinih organizacija rečeno je da će biti deložirano 40 obitelji, sve dok jučer sasvim iznenada nije stigla obavijest o deložaciji više od 250 romskih obitelji.

Tek je jučer članovima romske zajednice, od kojih su neki registrirani kao stanovnici Beograda dok su drugi izbjeglice s Kosova, rečeno da će biti preseljeni u metalne kontejnere u četiri odvojena naselja, kaže u svom saopćenju AMnesty International.  Tri od četiri lokacije na koje će navodno biti preseljene romske obitelji nalaze se daleko od grada i njihovih izvora prihoda.

Međutim, beogradski mediji navode kako će u stambenim kontejnerima vladati daleko bolji uvjeti života nego upostojećem naselju.  Porodice koje će se useliti u stambene kontejnere u pet beogradskih naselja imaće vodu i struju, djeca će ići u vrtiće i škole, dok će stariji imati stručnu pomoć prilikom zapošljavanja, piše Blic.rs. Većina će prvi put dobiti i lična dokumenta, zdravstvene knjižice i socijalnu pomoć. U narednom periodu će dobiti i mogućnost da konkurišu za dobijanje socijalnih stanova.

Amnesty u svom saopćenju pak, navodi da će oni koji nisu registrirani kao stanovnici Beograda, biti vraćeni u općine iz kojih su došli u Beograd, uz dvojbena obećanja da će im biti pružena neka vrsta potpore. Evropskoj komisiji i većini nevladinih organizacija rečeno je da će biti deložirano 40 obitelji, sve dok jučer sasvim iznenada nije stigla obavijest o deložaciji više od 250 romskih obitelji, upozoravaju.

“Osobama kojima prijeti deložacija uručeni su formulari u kojima piše u koje će kontejnersko naselje biti preseljene. Ovakav pristup čisto je izrugivanje međunarodnih zahtjeva za odgovarajućim i pravovremenim obavještavanjem i konsultacijama s pogođenim stanovništvom. Gradske vlasti stoga moraju otkazati deložacije planirane za danas i započeti proces konsultacija koji će se pridržavati standarda ljudskih prava,” ističe Beger.


Evropska komisija obvezala se osigurati 3,5 miliona eura za trajno rješavanje stambenog pitanja stanovništva Belvila, kao i odmah pozvati beogradske gradske vlasti da otkažu deložacije planirane za danas te započnu pravilan proces konzultacija sa stanovništvom Belvila.

Obitelji u romskoj zajednici boje se jer ne znaju što će se s njima dogoditi. Osobito strahuju za svoju djecu i osobe sa zdravstvenim problemima ako se ovakav plan deložiranja provede.

“Danas će nam srušiti kuće. Ne znam kuda otići. Spavaću u parku ili na ulici ljeti, ali ne znam šta kad dođe zima,” rekao je pedesetogodišnji muškarac iz južne Srbije. On i njegova supruga već šest godina žive u Belvilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak