Beograd: Oproštaj od Srđe Popovića

Radiosarajevo.ba

Nekoliko stotina ljudi, među kojima su porodica, prijatelji, saradnici i javne ličnosti Srbije, okupilo se danas na Novom groblju kako bi se oprostili od uglednog advokata Srđe Popovića.

Popović je preminuo 29. oktobra, posle kraće bolesti u 76. godini.

Preminuo Srđa Popović

Srđa Popović (1937-2013): Priča o ideologu, političaru i generalu

Tako je govorio Srđa Popović

Sonja Biserko: Popović je bio neumorni kritičar srpskog nacionalizma

Latinka Perović: Srđa Popović je želio jednu bolju Srbiju


Njemu u čast održala je govor novinarka Svetlana Lukić, koja je ovom prilikom rekla: "Ratove devedesetih proveli smo na različitim stranama okeana. Kada se posle 5. oktobra vratio u zemlju rekao je: 'Došao sam da vidim mogu li ovde da živim i da li sam potreban'".

Lukić je opisala prvi intervju koji je radila sa Popovićem: "Prvi intervju koji smo radili više je ličio na njegovo testiranje nas. Test se svodio na dva neizgovorena pitanja: Da li se u Srebrenici desio genocid i ko je kriv za raspad Jugoslavije? Zaključak je bio jasan: te '91. prvi put smo umrli."

Između ostalih, na sahrani Srđi Popoviću bio je vršioc dužnosti gradonačelnika Beograda Dragan Đilas, zatim predsednik SPO Vuk Drašković, Nataša Kandić.

Srđa Popović proslavio se sedamdesetih godina zastupanjem optuženih u političkim procesima. Bio je poznat po tome što je u vreme SFRJ branio političke disidente.

Svoje advokatske usluge pružio je Dobrici Ćosiću, Vuku Draškoviću, Mići Popoviću, Gojku Đogu, Mihajlu Mihajlovu, Leonidu Šejku, Vojislavu Šešelju, Mihailu Markoviću, Dragoljubu Mićunoviću, Nebojši Popovu, Kosti Čavoškom, Dušanu Makavejevu, Željku Ražnatoviću - Arkanu, Franji Tuđmanu, Vladimiru Šeksu, Dobroslavu Paragi, itd.

Nakon dolaska Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji, Popović je postao jedan od njegovih velikih protivnika, odnosno jedan od prvih intelektualaca koji je na njega ukazao kao na "veliku opasnost".

Godine 1989. pokrenuo je nezavisni nedeljnik Vreme. U novije vreme je kao zastupnik porodice ubijenog srpskog premijera Zorana Đindića postao je poznat kao najveći zagovornik teorije da se nije radilo samo o atentatu, nego o državnom udaru u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak