Beograd: Niko nije osuđen za paljenje Bajrakli džamije

Radiosarajevo.ba
Beograd: Niko nije osuđen za paljenje Bajrakli džamije

Prvi osnovni sud u Beogradu nije osudio niti jednog od devet optuženih za paljenje Bajrakli džamije 17. marta 2004.

Sud je osudio na po četiri mjeseca zatvora jednog vođu navijača "Partizana" Miloša Radisavljevića zvanog Kimi, njegovog oca Radeta i Bojana Hrvatina zbog sudjelovanja u neredima ispred džamije u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, nakon nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Ostalih šest optuženih je oslobođeno optužbi, javlja Tanjug.

Optužbi su oslobođeni Stefan Čubrović, Nikola Marinković, Goran Mitić, Boris Mitrašević, Stefan Radević i Vladan Broćić.

Radisavljevići i Hrvatin osuđeni su za kazneno djelo sudjelovanja u grupi koja vrši nasilje, odnosno jer su kamenicama gađali policajce zajedno s drugim nepoznatim osobama, probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove, navodi novinska agencija Fena.

„Tokom postupka nije dokazano da je bilo ko od okrivljenih zapalio džamiju ili oštetio imovinu u većem obimu“, rekla je sutkinja Ivana Ramić, obrazlažući presudu. "Nesporno je njihovo prisustvo tamo, ali to nije dovoljno za osudu."

Radetu Radisavljeviću sud je današnjom presudom opozvao raniju uvjetnu osudu od šest mjeseci zatvora i izrekao mu je jedinstvenu kaznu od osam mjeseci zatvora. Hrvatinu je, također, izrekao jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, jer je on ranije pravosnažno osuđen za ubojstvo navijača u vozu.

Tokom nereda 2004, demonstranti su probili policijski kordon, polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorjela i biblioteka s više od 7.000 vrijednih knjiga. Tužilaštvo je sredinom maja odustalo od kaznenog gonjenja još devetorice optuženih.

Oštećeni - Islamska zajednica, upućena je na parnicu radi ostvarivanja naknade štete, dok je sud naložio da Radisavljevići plate sudske troškove. Osuđeni i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu na ovu presudu u roku od osam dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak