Beograd i Priština zajedno u evropsku budućnost

Radiosarajevo.ba
Beograd i Priština zajedno u evropsku budućnost

Američka državna tajnica Hillary  Clinton i visoka predstavnica Evropske unije  za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton složile su se da normalizacija odnosa i izgrađivanje povjerenja kroz dijalog Beograda i Prištine otvara evropsku budućnost za obje strane.
   
- Posljednji sporazumi između Srbije i Kosova, pod pokroviteljstvom EU, olakšavaju dijalog što je pozitivan i uzajamno koristan korak. Ali ovo je samo početak, istakla je u ponedjeljak navečer Clinton, objavljeno je na internet stranici State Departmenta, prenosi u utorak Tanjug.
 
Na marginama sastanka "Bliskoistočne četvorke" (zvaničnika Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Rusije, SAD o Bliskom istoku) u Washingtonu, američka državna tajnica je istakla da "sada sporazumi treba da budu provođeni i treba da se vidi veći napredak, posebno na sjeveru Kosova".
   
- Očekujemo od obje strane da nastave svoj težak rad i da dođu do praktičnih dogovora u cilju poboljšanja svakodnevnog života svih ljudi, normalizacije odnosa, što će obje zemlje približiti postizanju njihovih EU aspiracija, istakla je Clinton.
   
Ashton se na zajedničkoj pres-konferenciji u Washingtonu poslije sastanka s Clinton osvrnula na prošlonedjeljni susret s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem u Bruxellesu.
 
- Razgovarali smo o potencijalima onoga što pokušavamo da uradimo u pregovorima, da zaista olakšamo život u praktičniom smislu za ljude na sjeveru Kosova, navela je Ashton.
 
Ashton je rekla da je bilo riječi o pitanjima kao što su vozačke dozvole, o načinima na koji se može pomoći u olakšavanju kretanja ljudi i pronalaženju načina za izgrađivanje povjerenja između dva naroda.
 
- Tako možemo da idemo napred u budućnost, koja za obje strane leži u EU, istakla je Ashton.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak