Beograd i Priština postigli okvirni dogovor

Radiosarajevo.ba
Beograd i Priština postigli okvirni dogovor


Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hashim Thaci postigli su u srijedu navečer u Bruxellesu okvirni dogovor o provođenju sporazuma koji je parafiran 19. aprila, a o tekstu tog dogovora i rokovima koje obuhvata, izjasniće se vlade Srbije i Kosova do kraja sedmice.
       

Razgovori u Bruxellesu, koji su trajali dva dana uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Chaterine Ashton, završeni su u srijedu oko 19 sati.

Premijer Srbije Ivica Dačić je po završetku razgovora rekao novinarima da je postignut okvirni dogovor o provođenju aprilskog sporazuma između Beograda i Prištine, a o tekstu dogovora, koji obuhvata rokove i radnje koje treba obaviti u narednim mjesecima, Vlada Srbije izjasniće se do kraja nedjelje, javlja agencija Tanjug.
   
On je ukazao da je bilo važno da se do dogovora o implementaciji dođe prije junske odluke Evropskog vijeća o dodjeljivanju Srbiji datuma početka pregovora o pridruživanju, kako bi se poslao jasan signal da su obje strane spremne da provedu sporazum o normalizaciji odnosa.
       
Srpska strana je, kako je rekao Dačić, insistirala da ne bude "praznog hoda" i da je to prihvaćeno, pa tako neće biti raspuštanja srpskih institucija na Kosovu i Metohiji dok se ne bude tačno znalo šta će biti s ljudima koji u njima sada rade.
 
"Prema večeras postignutom dogovoru, biće formirano privremeno tijelo sastavljeno od predsjednika četiri opštine na sjeveru Kosova s ovlaštenjima koja će preuzeti Zajednica srpskih opština koja će se formirati nakon održavanja lokalnih izbora", objasnio je Dačić.
       
To tijelo će pored ostalog, kako je precizirao srpski premijer, imati ovlaštenja da pripremi statut Zajednice srpskih opština i da u skladu sa članom 9 sporazuma o normalizaciji odnosa izabere vršioca dužnosti regionalnog šefa policije.
       

Lokalni izbori će, naveo je on, biti provedeni prije kraja godine uz pomoć OSCE-a.
Po njegovim riječima, „neće biti ni prekida u finansiranju naših institucija“.

"Mi smo samo prihvatili da to finansiranje bude transparentno", rekao je Dačić, dodajući da je stav njegovog tima da niko od Srba na Kosovu i Metohiji ne treba da ostane bez posla.

Dugi, teški i delikatni pregovori

Prvi korak u utvrđenom planu će, po Dačićevim riječima, biti formiranje radnih grupa s obje strane čiji će zadatak biti da utvrde koja zakonska rješenja treba donijeti kako bi provođenje sporazuma počelo na vrijeme.
       
"Rok za zakonske izmjene je vrlo kratak, što nama na neki način odgovara jer nam je u interesu da Priština što prije promijeni svoje zakone", rekao je on, koji je ovu dvodnevnu rundu dijaloga s Thacijem opisao kao "dugu, tešku i veoma delikatnu".
       
Dačić se zahvalio visokoj predstavnici EU i rekao da će biti još razgovora s Thacijem, ali o temama koja nisu obuhvaćena sporazumom.
       
"Razgovaraćemo o povratku izbjeglica, nestalim licima i zaštiti srpskog kulturnog nasljeđa na Kosovu", precizirao je srpski premijer, koji je izrazio uvjerenje da je postignuti dogovor u skladu s interesima Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
       
Po završetka sastanka oglasila se i Ashton, koja je rekla da su Dačić i Thaci usaglasili utvrđeni tekst oko kojeg sada slijede konsultacije i da će s njom kontaktirati krajem nedjelje, navela je Evropska služba vanjskih poslova na svom nalogu na Twitteru.
       
"Premijeri Dačić i Thaci nastavili su pregovore i usaglasili utvrđeni tekst oko kojeg se sada konsultuju", rekla je Ashton, piše u tweetu koji je i njena glasnogovornica Maja Kocijančič postavila na svoj nalog na toj društvenoj mreži.
       
I Thaci je izjavio da su dvije strane postigle načelan dogovor o provođenju aprilskog sporazuma, a da će detalji biti usaglašeni kasnije.
       
"Dogovorili smo se u principu o koracima za primjenu sporazuma u narednih šest mjeseci", rekao je Thaci novinarima na izlasku iz zgrade Evropske službe vanjskih poslova, u kojoj je dva dana vođen dijalog pod pokroviteljstvom Ashton.
       
Thaci je rekao da će detalji provođenja sporazuma naknadno biti usaglašeni na sastancima ekspertskih timova, kao i u vladama Srbije i Kosova.
       
On nije želio da odgovori na pitanje da li se mogu očekivati novi susreti na premijerskom nivou.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak