Barikade ostaju na sjeveru Kosova

Radiosarajevo.ba
Barikade ostaju na sjeveru Kosova

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je večeras da Srbi sa sjevera Kosova neće ukloniti barikade dok se sa administrativnih prelaza ne povuku pripadnici carine i policije Kosova.
        
Pantić je srbijanskim medijima rekao da će Srbi sa sjevera Kosova ukloniti barikade tek kada KFOR i EULEX "sa administrativnih prelaza povuku pripadnike takozvane carine i policije Kosova".
        
Odgovarajući na pitanje da li strahuje od nasilnog uklanjanja barikada, on je rekao da se nada da se to neće desiti.
        
"Nadamo se da do toga neće doći. Nas te pretnje ne plaše, već smo doživeli da nam KFOR puca u leđa", rekao je Pantić, aludirajući na oružani sukob Srba i vojnika KFOR-a krajem septembra na prelazu Jarinje.
        
On je dodao da stav da barikade ne treba ukloniti prije odlaska kosovskih carinika sa prelaza dijele i građani i predsjednici i druge tri opštine sa sjevera Kosova - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Komandant KFOR-a Erhard Drevs izjavio je da KFOR daje priliku stanovništvu na sjeveru Kosova da tokom predstojećeg vikenda ukloni blokade na putevima i da omogući slobodu kretanja.

"Drago nam je što predstavnici (stanovnika sjevera Kosova) namjeravaju da uklone blokade na miran način koji koristi svima", naveo je Drevs u pisanoj izjavi izdatoj nakon sastanka komandanta združenog regionalnog odreda "Sjever" Hansjorga Konrada sa predstavnicima četiri opštine sa sjevera Kosova.

RTS saznaje da je na sastanku sa predstavnicima KFOR-a dogovorena "relaksacija" stanja na alternativnom putnom pravcu od Novog Pazara do Banjske kod sela Izvore (istovremeno uklanjanje punktova i barikada), ali ne i uklanjanje svih barikada na sjeveru Kosmeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak