Barikade na sjeveru Kosova ostaju

Radiosarajevo.ba
Barikade na sjeveru Kosova ostaju

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je predsjednicima četiri opštine sa sjevera Kosova i Metohije da građani imaju puno pravo da na miran način brane svoje legitimne interese, ali da treba da djeluju u pravcu mogućih i održivih rješenja koja su na dobrobit Srba.

Tadić je na sastanku u Beogradu ponovio da je potrebno u najkraćem roku omogućiti normalno snabdijevanje jedinicama KFOR-a i u tu svrhu njihovo nesmetano kretanje, kao i omogućiti nesmetano kretanje EULEX-a na putevima na sjeveru Kosova, uz uslov da ne prevoze pripadnike prištinskih institucija, saopšteno je iz Tadićevog kabineta.

Predsjednik Srbije je predočio da takav stav proizilazi iz Vojno tehničkog sporazuma u Kumanovu, Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kao i iz Plana od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Moona, koji je odobrio Savjet bezbjednosti.

Tadić je istakao da je u okviru dijaloga Beograda i Prištine dogovoren izgled carinskog pečata, ali da nije bilo riječi o režimu funkcionisanja prelaza Jarinje i Brnjak.

Predsjednik Tadić je naglasio stav države Srbije da se što prije obnovi dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU, jer je on neophodan za funkcionisanje života na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju iz Tadićevog kabineta navodi se da je predsjednik Srbije sinoć razgovarao sa predsjednicima četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije o mogućim održivim rješenjima za situaciju na severu Kosova i neophodnosti da se na terenu obezbjedi mir i stabilnost.
        
Lideri Srba sa sjevera Kosova obavijestili su predsjednika Srbije o trenutnoj situaciji, kao i o razgovorima održanim u subotu sa čelnicima KFOR-a i EULEX-a, koje su vodili u Kosovskoj Mitrovici.

Tadić i lideri Srba sa sjevera Kosova istakli su da je jedini način odbrane interesa Srba da se izbjegavaju nasilje i ekstremizam svake vrste.
        
Predsednik Srbije je rekao da moraju da utiču da situacija bude mirna i da građani ne nasijedaju na provokacije, kao i da je tražio od KFOR-a i EULEX-a da ne primjenjuju jednostrane akcije, navedeno je u saopštenju.

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je poslije sastanka, koji je trajao skoro pet časova, da se ništa značajnije nije promijenilo nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i da će Srbi nastaviti da drže barikade na sjeveru Kosova i Metohije.

Ristić je rekao da je Tadić insistirao da se i EULEX-u omogući sloboda kretanja na sjeveru Kosova i Metohije, uz uslov da ne prevozi kosovske carinike, ali da je uslov predstavnika četiri opštine bio da i EULEX prestane sa aktivnostima koje znače uspostavljanje kosovskih institucija na sjeveru Kosova.

Ristić je rekao da su se predsjednici opština sa sjevera Kosova i Metohije saglasili sa Tadićem da bi probleme trebalo rješavati mirnim putem.

"Mi se, naravno, slažemo da bi sve trebalo rešiti mirnim putem, ali ćemo, svakako, kada se budemo vratili na Kosovo, sa narodom i na našim skupštinama odlučiti šta ćemo dalje raditi i u kom smislu ćemo nastaviti našu borbu", rekao je Ristić.
        
On je naveo da je predstavnicima Srba sa sjevera Kosova na sastanku sa Tadićem rečeno da nije istina da je u Briselu 2. septembra uz carinski pečat prihvaćena i kosovska carina, kako to tvrdi šef EULEX-aa Gzavije de Marnak.

Sastanku u zgradi predsjednika Srbije na Andrićevom vencu prisustvovali su predsjednici opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan - Krstimir Pantić, Branko Ninić, Slaviša Ristić i Dragiša Milović, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, predsjednici četiri skupštine opštine, šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak