Bajone se predao banjalučkoj policiji

Radiosarajevo.ba
Bajone se predao banjalučkoj policiji
Međunarodna potjernica za Gudurićem (Foto: mup.hr)

Srbijanski državljanin Bojan Gudurić Bajone, za kojim je policija Republike Hrvatske raspisala potjernicu, predao se sinoć Centru javne bezbjednosti Banja Luka i danas je prebačen u Sarajevu u nadležnost Suda BiH, potvrdila je Feni glasnogovornica tog centra Gospa Arsenović.

Obiman dosje

Za Gudurićem (1981.) je raspisana međunarodna Interpolova potjernica jer se sumnjiči da je 23. oktobra 2008. aktivirao eksploziv koji je raznio vlasnika zagrebačkog nedjeljnika “Nacionala” Ive Pukanića i njegovog saradnika, direktora marketinga Niku Franića.

Gudurić se predao banjalučkoj policiji sinoć oko 20 sati u pratnji advokata. Nije želio da daje bilo kakvu izjavu.

Gudurić je rodom iz Novog Sada i sumnjiči se za izvršenje više krivičnih djela, a hrvatska policija ga je označila kao opasnu i naoružanu osobu.

Tokom 2005. s organiziranom grupom kriminalaca počinio je oko 15 teških razbojništava na benzinskim pumpama, u raznim firmama, sportskim kladionicama i porodičnim kućama širom Vojvodine. Suđenje za ubistvo Ive Pukanića počinje sutra u Županijskom sudu u Zagrebu, prenosi Fena.

Bajone čekao sa snajperom

Ivo Pukanić je ubijen 23. oktobra 2008. kad je eksplodirala bomba postavljena kraj njegova automobila u dvorištu Nacionala. U Pukanićevu je društvu u trenutku ubistva bio Niko Franjić, koji je u atentatu stradao kao kolateralna žrtva. Istragom je utvrđeno da je Slobodan Đurović od svog kuma Sretena Jocića dobio 1,5 miliona eura za organiziranje atentata na Pukanića. Đurović je zatim stupio u kontakt s Robertom Matanićem te su njih dvojica zajedno okupila ekipu koja je počinila ubistvo, piše Index.hr.

Robert Matanić je zajedno s Lukom Matanićem i Amirom Mafalanijem sedmicama pratio i promatrao Ivu Pukanića, a također je u Zagrebu osigurao smještaj za Bojana Gudurića i Željka Milovanovića. Njih su dvojica nabavila oružje i eksplozivnu napravu kojom je Pukanić ubijen. Svoj plan skovali su u stanu Roberta Matanića, a na tim im se sastancima pridruživao i Đurović koji je sve nadzirao i opskrbljivao ih potrebnim sredstvima.

Policijskom istragom također je utvrđeno da je famozni muškarac s kacigom koji je postavio eksploziv bio Milovanović, koji je ujedno nabavio eksplozivnu napravu. Gudurić je, pak, promatrao eksploziju kroz optički nišan snajpera. On je bio smješten na tavanu zgrade u Palmotićevoj ulici i spreman da smakne Pukanića ukoliko eksplozija ne obavi posao. No, za dodatnim metkom nije bilo potrebe; Pukanić i Franjić umrli su na mjestu, piše Index.hr.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak