Ashton pozdravila primjenu briselskog sporazuma

Radiosarajevo.ba
Ashton pozdravila primjenu briselskog sporazuma


Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozdravila je odluku vlada Srbije i Kosova o prihvatanju plana primjene briselskog sporazuma između Beograda i Prištine i pohvalila angažman premijera Ivice Dačića i Hashima Thacija na njegovom prihvatanju.

"Pozdravljam odluku obje strane da prihvate plan implementacije koji prevodi u praksu odredbe aprilskog sporazuma. Željela bih još jednom pohvaliti premijera Dačića i premijera Thacija zbog njihovog vodstva i odlučnosti. Njihov vlastiti angažman će i dalje biti ključni u pogledu brze implementacije plana", navodi se u pisanom saopćenju Ashton objavljenom nakon što su vlade Srbije i Kosova prihvatile plan implementacije briselskog sporazuma, prenosi Anadolija.

"Plan implementacije sporazuma je sačinjen tako da riješi probleme na terenu i da osigura brzi napredak i Srbije i Kosova ka Evropskoj uniji. On predstavlja korak naprijed u dijalogu sa EU-om i on je u korist pozicija dvije strane kad je riječ o statusu Kosova", navodi se u saopćenju visoke predstavnice EU-a Catherine Ashton.

Vlada Srbije kasno sinoć prihvatila je plan implementacije briselskog sporazuma postiugnutog prošle sedmice na sastanku dvojice premijera uz posredovanje EU-a, a to je ranije učinila i kosovska vlada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak