Antifašistički protest protiv ekstremnih desničara

Radiosarajevo.ba
Antifašistički protest protiv ekstremnih desničara

Nekoliko stotina pripadnika inicijative Ujedinjeni protiv fašizma protestovalo je danas na zagrebačkom Trgu bana Jelačića protiv skupa ekstremno desne udruge Hrvatski uljudbeni pokret kojem se odazvalo 20-ak ljudi.

Pripadnici inicijative protiv fašizma najavljivali su da će spriječiti održavanje desničarskog skupa koji promoviše "zločinačku nacističku ideologiju" ali to se nije dogodilo jer su policajci živim zidom razdvojili dvije suprotstavljene skupine pa je događaj protekao mirno, uz međusobne uvrede.

Prema policijskim podacima tokom protesta privedene su četiri osobe, a dvije su ubrzo puštene. Među privedenima su, prema novinarskim zapažanjima, dvojica antifašista i jedan desničar koji je isticao ustaški pozdrav.

Skupu koji je organizirao Hrvatski uljudbeni pokret sa svrhom "dijeljenja promotivnih materijala i izražavanja političkih uvjerenja" odazvali su se tek malobrojni građani koji su se predstavili kao "domoljubni Hrvati". Uljudbeni pokret pozvao je na okupljanje na središnjem zagrebačkom trgu nakon što je MUP jučer Hrvatskoj čistoj stranci prava (HČSP) zabranio održavanje dvaju međunarodnih skupova ekstremnih desničarskih stranaka, uz obrazloženje da su na njemu trebale sudjelovati osobe koje potiču na nasilje.

U proglasu, objavljenom povodom 10. travnja, na obljetnicu proglašenja Nezavisne države Hrvatske uljudbeni pokret je naveo da su svi hrvatski predsjednici "ortodoksni komunisti", a svi premijeri "komunisti, udbaši, masoni i homoljubci". Inicijativa protiv fašizma, pak, poručila je da se ne radi o sukobu dviju suprotstavljenih subkultura već osukobu "civilizacije i barbarstva, običnih ljudi i fašističkih zlotvora".

Ta je inicijativa na Facebooku napisala kako su vlada i policija nakon ustrajnog pritiska građana, zabranili fašističku konferenciju i mimohod HČSP-a ali da "fašisti domaći i strani ipak ne odustaju od okupljanja na Trgu, pod koordinacijom minornog HČSP-a i tragikomičnog HUP-a".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak