Amnesty osudio zabranu Gay Pridea

Radiosarajevo.ba
Amnesty osudio zabranu Gay Pridea

Odluka srbijanskih vlasti da zabrani za nedjelju najavljeni mimohod homoseksualaca, beogradski Gay pride "crni je dan za ljudska prava", priopćila je u subotu međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI).

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić objavio je u petak kako je zbog velikih sigurnosnih rizika zabranio sve javne skupove najavljene za subotu i nedjelju u Beogradu, među kojima i ranije najavljenu "Paradu ponosa" posvećena promicanju prava homoseksualaca.

 "Srbijanske su vlasti, kao i 2009., pokleknule pod pritiscima desničarskih skupina koje nikako da shvate ili poštuju slobodu izražavanja zajamčenu srbijanskim ustavom i zakonom", stoji u priopćenju Sian Jones, istraživačice AI-a za Balkan.

 "Umjesto da se u Srbiji vijore zastave duginih boja, imamo crni dan za ljudska prava", dodaje se u priopćenju. U njemu se ističe da je zabrana mimohoda "korak natrag za ljudska prava u Srbiji i golemi ustupak vlasti desničarskim nacionalističkim skupinama, posebice skupinama "Srpski sabor Dveri" i "Obraz".

 Izražavajući svoje neslaganje s održavanjem parade, najavljene za nedjelju 2. oktobra, desničarska udruga "Srpski sabor Dveri" je za subotu najavila  "Obiteljsku šetnju" središtem Beograda, a desničarska organizacija "Obraz" najavila je za nedjelju prijepodne "Molitveni hod" gradskim središtem nedaleko od mjesta na kojem je u to vrijeme trebala započeti "Parada ponosa".

 Ministar Dačić poručio je kako je odluka o zabrani konačna i neopoziva, dodavši kako je o odluci obaviješteno državno vodstvo i da će 1. i 2. listopada policija "svim sredstvima" spriječiti svaki javni skup u Beogradu. U međuvremenu odluku o zabrani podržao je i srbijanski predsjednik Boris Tadić, a mimohodu se usprotivio i beogradski gradonačelnik.

Zaključak je policije, kao i civilnih i vojnih službi, kako je objasnio Dačić, da se zbog svih najavljenih priredbi, prije svega onih kojima se izražava protivljenje "Paradi ponosa", tijekom vikenda mogu očekivati velika narušavanja javnog reda i mira, ugrožavanje ljudskih života i oštećenje imovine, napadi na strana  diplomatska predstavništva i niz drugih pratećih pojava.

U izjavi objavljenoj u petak na službenim internetskim stranicama Srpske pravoslavne crkve, njezin poglavar patrijarh Irinej pozvao je "sve čimbenike o kojima ovisi odobrenje za održavanje ove nečasne parade", da ona ne bude održana. "Ova nakaradna sloboda koju nam nudi 'parada ponosa', strana je našoj povijesti, tradiciji i kulturi", poručio je srpski patrijarh.

Otkazivanje parade tražile su i oporbene stranke Nova Srbija, kao i Demokratska stranka Srbije bivšeg premijera Vojislava Koštunice, koje smatraju kako njezino održavanje može izazvati neželjene poljedice u teškom trenutku u kojem se nalazi srbijansko društvo, imajući u vidu probleme na sjeveru Kosova.

Potporu "Paradi ponosa" izrazilo je pak više od 30 nevladinih organizacija za ljudska prava i više od dvadeset članova akademske zajednice sa srbijanskih sveučilišta, srbijanski pravobranitelj te veleposlanstva Njemačke, Nizozemske, Švedske i Norveške.

Na prošlogodišnjoj "Paradi ponosa" 10. listopada, prvoj nakon devetogodišnje stanke, u sukobima oko 6 000 njezinih protivnika i policije u Beogradu je privedeno oko 250 izgrednika, a ozlijeđeno je oko 150 policajaca. Po riječima beogradskoga gradonačelnika, počinjena je šteta veća od milijun eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak