Amfilohije: Crnogorska vlast uništava SPC

Radiosarajevo.ba
Amfilohije: Crnogorska vlast uništava SPC

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da postoji smišljeni plan progona i uništenja Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori, ističući da su neshvatljive optužbe da ova mitropolija predstavlja "beogradsku ekspozituru" u trenutku kada crnogorska Vlada sa Rimokatoličkom crkvom potpisuje konkordat.

        Vladika Amfilohije je naglasio da se sa "najviših mjesta" u Crnoj Gori, Mitropolija lišava identiteta, postojanja i pravnog statusa, dok se u isto vrijeme potpisuje konkordat sa Rimokatoličkom crkvom, iako 80 odsto naroda Crne Gore pripada pravoslavnoj crkvi.

        "Da li je logično da se u takvom poretku stvari Mitropoliji prijeti čak i konfiskacijom imovine, a sa katoličkom se potpisuje ugovor?", zapitao je mitropolit Amfilohije.

        Navodeći da je u vrijeme kada je crnogorski knez Nikola potpisao konkordat sa Svetom stolicom, pravoslavna vjera bila državna i bilo je prirodno što su katolici tražili rješenje svog statusa, mitropolit navodi da se sada, kada nema zakona koji reguliše odnose države i crkve, ne može govoriti o konkordatima.

        Vladika Amfilohije je ocijenio da sudski procesi protiv njega, pokušaji oduzimanja crkvene imovine, zahtjevi da se ruše crkve na Rumiji i Svetom Stefanu, optužbe da su mitropolit crnogorsko-primorski i sveštenstvo "okupatori" i uzurpatori, protjerivanje sveštenika koji nemaju boravišnu dozvolu i ostali ataci na jedinu kanonsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, predstavljaju dio smišljenog plana progona Mitropolije crnogorsko-primorske.

        Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao za "Večernje novosti" da crnogorska vlast pokušava da vještački stvori pseudoreligijsku zajednicu, koju iz političkih i ideoloških razloga pokušava da podmetne kao jedinu pravoslavnu crkvu i da prijeti da će crkvi biti oduzeto i ono što komunisti nisu oteli, "pa i ime crkve, čak i njeno postojanje".

        Mitropolit je naveo da je u Crnoj Gori na djelu "jedan lokalni anticrkveni duh i nacionalšovinistička ideologija", koja želi da smesti jednu univerzalnu crkvu u svoje okrilje, ali da takav pokušaj neće uspjeti. "Mitropolija je preživjela sve i svašta u osam vekova svog postojanja - i Turke, i fašizam i nacizam i komunizam, pa će i ovo", poručio je vladika Amfilohije.

        Prema njegovim riječima, ideja o jednoj crkvi u Crnoj Gori, koju zagovara Milo Đukanović, dokaz da se u toj, tako koncipiranoj građanskoj državi i u programima stranaka, skriva pokušaj da se nametne samo jedno nacionalno opredjeljenje i da se u to nametanje uvuče i crkva. "No, u tom naumu neće uspjeti, niti će to crkva dozvoliti, po cijenu gonjenja ili pojavljivanja pred međunarodnim sudovima u odbrani sebe i svog identiteta", ponovio je mitropolit Amfilohije.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak