Advokat: Mladić bi volio da ga Šešelj brani

Radiosarajevo.ba
Advokat: Mladić bi volio da ga Šešelj brani
Zdravstveno stanje ratnog lidera bosanskih Srba i haaškog optuženika Ratka Mladića je alarmantno, mnogo lošije nego jučer i s njim ne može da se vodi suvisli razgovor, izjavio je danas njegov branilac Miloš Šaljić novinarima ispred Specijalnog suda, prenosi Tanjug. 
 
Stalno govori o posjeti grobu svoje kćerke i kaže da će, ako mu se ne ispuni taj zahtjev, pješice otići u Haag, rekao je Šaljić i dodao da je čak spominjao da mu u pritvor donesu kćerkin leš. 
 
"To najbolje dokazuje u kakvom je teškom psihičkom stanju, u šta je jučer mogla da se uvjeri i predsjednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, koja ga je pregledala kao psihijatar", rekao je Šaljić i dodao da ne zna da li će o tome podnijeti bilo kakav izvještaj. 
 
On je ponovio da će žalbu na rješenje o izručenju Mladića Haaškom tribunalu podnijeti u ponedjeljak, 30. maja. 
 
Advokat je podsjetio da je Mladić preživio dva moždana udara i izrazio bojazan za njegov život, navodeći da mu je zdravstveno stanje mnogo lošije nego jučer i da je "pitanje koliko će još dugo živjeti". 
 
"On je u jako teškom psihičkom stanju. Uopće nismo mogli da razgovaramo o odbrani, već sam samo slušao njegove navode", rekao je advokat. 
 
Njegovo zdravlje je toliko oštećeno da on ne može da se sam o sebi brine, ukazao je advokat i napomenuo da Mladiću treba dva sata samo da prijeđe ćeliju od 20 metara. 
 
On je najavio da će u ponedjeljak od istražnog sudije tražiti da Mladića pregleda nezavisan tim ljekara i utvrdi "pravo zdravstveno stanje", ocijenivši da uvjeti u zatvoru nisu adekvatni za njegovog branjenika, te da mu je potrebno stacionarno liječenje. 
 
Advokat je izrazio sumnju u ljekare Haaškog tribunala podsjećajući da je pet optuženika iz Srbije umrlo boraveći u pritvoru tog suda. 
 
Advokat je istakao da nisu tačni navodi da je Mladić loše govorio o lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju. 
 
"Čak mu se sviđa kako se Šešelj brani i volio bi, mada to nije moguće, da ga Šešelj brani u Tribunalu", rekao je Šaljić. 
 
Šaljić je i danas posjetio Mladića u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, gdje haaški optuženik čeka da se steknu uvjeti za njegovo izručenje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak