53 posto građana za ulazak Hrvatske u EU

Radiosarajevo.ba
53 posto građana za ulazak Hrvatske u EU

Za ulazak Hrvatske u Europsku uniju bi na referendumu glasovalo 53 posto građana, dok bi ih 40 posto glasovalo protiv ulaska u blok 27-orice, pokazuju to rezultati istraživanja javnog mišljenja koje je za potrebe Delegacije EU-a u RH provela agencija Ipsos Puls neposredno nakon završetka pristupnih pregovora.
 
"Potpora građana za ulazak Hrvatske u EU iznosi 53 posto, dok je protivnika članstvu Hrvatske u Uniji 40 posto", rekao je Dragan Bagić iz Ipsos Pulsa, objašnjavajući da je ta potpora stabilna i da se od 2003. kreće oko 50 posto. Dodao je također da na nju nije utjecala ni činjenica da je istraživanje provedeno netom nakon završetka pristupnih pregovora.
 
Bagić uopće ne sumnja, kao i šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren, u pozitivan ishod referenduma na koji je spremno izaći 70 posto građana, što je više nego na parlamentarne izbore.
 
"Istraživanje je pokazalo da su oni koji su za članstvo Hrvatske u EU bitno motiviraniji za referendum", objasnio je Bagić. Prema istraživanju, 28 posto građana ne bi izašlo na referendum.
 
"Možemo zaključiti da imamo pozitivan trend po pitanju percepcije Europske unije", rekao je Bagić. Istaknuo je da oko ulaska Hrvatske u EU ne postoje duboke društvene podjele.
 
Prema njegovim riječima, "ne postoji skupina koja je dominantno za ili protiv članstva Hrvatske u Uniji".
 
"Neke skupine su više, a neke manje sklone podržati ulazak u EU no te razlike nisu značajne", rekao je Bagić.
 
Ovo najnovije ispitivanje je pokazalo da građani Hrvatske nakon ulaska u EU očekuju znatna poboljšanja na području vladavine prava, zaštite okoliša i obrazovanja, ali se pribojavaju daljnjeg pada standarda zbog očekivanog porasta cijena. Što se tiče znanja o Europskoj uniji, građani bi, školskim rječnikom govoreći, jedva dobili dvojku jer je njih svega 50,2 posto prošlo na testu znanja o EU-u.
 
Veleposlanik Vandoren izrazio je zadovoljstvo potporom hrvatskih građana ulasku u EU. Također je ocijenio da se Hrvati, kada je u pitanju ratifikacija pristupnog ugovora u 27 europskih parlamenata, ne moraju pribojavati "umora članica EU-a od proširenja".
 
"Umor od proširenja je jedan mit. Vjerujem da je većina europskih građana za ulazak Hrvatske u Uniju", rekao je Vandoren.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak