20.000 okupljenih na protestu protiv ćirilice

Radiosarajevo.ba


Na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan je veliki protestni skup Ne ćirilici u Hrvatskoj, u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Iako je početak programa bio najavljen za 12.05 sati, jer kako su slikovito rekli organizatori "više nije pet do dvanaest nego dvanaest i pet", program je otpočeo nakon što je Grički top označio podne i to tonskim zapisom javljanja Siniše Glavaševića iz opkoljenog Vukovara, prenosi portal Index.hr.

Skup je trajao do 14 sati, a zvanični podaci govore da je borba protiv ćirilice ujedinila 20.000 ljudi.

Na skup su došli i protivnici ćirilice iz Vukovara, a voz kojim su stigli u Zagreb nazvali su Vlakom mira.

Protestanti su se već od 11 sati skupljali na Trgu, a centrom Zagreba orile su se razne domoljubne pjesme, mahom s potpisom Marka Perkovića Thompsona, Prljavog kazališta i Parnog valjka.

Protest na kojem su iščitani zahtjevi i proglas protiv uvođenja dvojezičnosti, nadzirala je policija, a i organizatori protesta i predstavnici vlasti pozvali su na dostojanstveno ponašanje i pridržavanje slova zakona.

Nikad ćirilica u Vukovaru

Sa skupa je upućen zahtjev vladi Hrvatske da hitno promijeni ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i da se Vukovar do 18. novembra proglasi "gradom trajnog pijeteta u kojem nikad neće biti uvedena ćirilica".  

Dok u Stožeru očekuju da će njihovi zahtjevi biti uvaženi, iz Vlade su jasni:

"Svatko ima pravo na svoj politički stav, no u Hrvatskoj postoje zakoni koji su na snazi i koje treba poštovati", poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak