14 godina od ubistva novinara Ćuruvije

Radiosarajevo.ba
14 godina od ubistva novinara Ćuruvije


Na današnji dan, prije 14 godina, u Srbiji je ubijen novinar i vlasnik lista Dnevni telegraf Slavko Ćuruvija, a to ubistvo do danas nije razjašnjeno, javlja agencija Beta.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) će položiti vijence na spomen-obeležje Slavku Ćuruviji u Svetogorskoj ulici u Beogradu, u kojoj je stanovao i u kojoj je ubijen.

Prijatelji, kolege i Ćuruvijina porodica smatraju da ubistvo ima političku pozadinu, zbog oštrih riječi i kritičkih stavova koje je taj novinar iznosio o režimu Slobodana Miloševića.

Novinar i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999, na Uskrs, u pasažu zgrade u Svetogorskoj ulici, u centru Beograda. Ubice su u njega, s leđa, ispalile 17 metaka.

Ubijen je tokom bombardovanja, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu Politika ekspres optužen za "priželjkivanje bombi" i "izdaju".

U toku je obnovljena istraga ubistva Slavka Ćuruvije, a predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić, kaže da je to jedan od najobimnijih i vjerovatno najviše istraženi slučaj u novijoj istoriji. On je dodao da se radi o zločinu koji je simbol režima koji je izvršio strijeljanje, ali i sistema koji nije uspio da ga raskrinka i pravdi privede počinioce i nalogodavce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak