137 privedenih i osam povrijeđenih u gay paradi

Radiosarajevo.ba
137 privedenih i osam povrijeđenih u gay paradi


Gay parada u Splitu, u kojoj je marširalo nekoliko stotina učesnika, a koja je započela u 13:30, prekinuta je.

Iako je prvobitno planirano da povorka završi na Prokurativama, organizatori su odlučili da se ide na - rivu gdje su počeli problemi.

Naime, protivnici parade koji u isto vrijeme demonstriraju protiv nje napali su ljude u povorci petardama, kamenjem, topovskim udarima i bakljama, nakon čega se Sanja Juras koordinatorica Udruge Kontra obratila okupljenima i rekla kako se Pride prekida, jer policija nije osigurala pravo na mirno okupljanje.

"Policija i država nisu osigurali naše pravo na javno okupljanje. Ovo je gori debakl nego što je bio u Beogradu ili Zagrebu. Zato prekidamo povorku i ovako ne možemo u EU", rekla je Juras.

Prema posljednjim informacijama osam ljudi zatražilo je pomoć na Hitnom prijemu u KB Split, a prema riječima očevidaca više osoba je lakše povrijeđeno. Među povrijeđenima su bili novinari, policajci i jedan izgrednik koji je zadobio ozljede prilikom policijskog postupanja, a zbog čega će se provesti istraga, izvijestila je policija, a prenijela Fena.

Policijske snage su na samom početkui gay parade privele je 50-ak osoba, kod kojih su pronađene baklje i fantomke.

Kako je parada odmicala to su i privođenja postala učestalija.Kako javlja Fena riječ je o 137 uhapšenih osoba od kojih 25 maloljetnika.

Nakon završetka parade policija je 80 pripadnika gay pridea osobnim policijskim vozilima prevezla do autobusa kojima su otišli svojim kućama.

Za vrijeme čekanja evakuacije učesnika parade koordinatorica Kontre Sanja Juras rekla je: "Ovo je bio prvi, ali sigurno ne i posljednji splitski Pride!"

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak