OHR: 'Vlasti RS opstruiraju Elektroprijenos od 2008. godine'

Radiosarajevo.ba
OHR: 'Vlasti RS opstruiraju Elektroprijenos od 2008. godine'
OHR očekuje da će se Vlada Republike Srpske, kao jedan od vlasnika Elektroprijenosa, konačno aktivno uključiti u rješavanje nakupljenih problema, kazao je danas na pres-konferenciji Frane Maroević, direktor komunikacija OHR-a.

Približavanje isteka mandata generalnog direktora Elektroprijenosa Dušana Mijatovića prijetilo je daljnjim pogoršanjem situacije u ovoj kompaniji i potencijalno ugrožavalo kontinuitet snabdijevanja električnom energijom građana Bosne i Hercegovine. Stoga je u petak, prije isteka mandata generalnog direktora, visoki predstavnik donio odluku da mu produži mandat i time osigura kontinuiran rad kompanije.

"Potreba za ovom odlukom je bila tim veća što se Upravni odbor Elektroprijenosa BiH nije sastao već više od godinu dana jer su članovi iz Republike Srpske bojkotirali najmanje 10 posljednjih sjednica", dodao je Maroević.

Najveći problem je nepoznata sudbina približno 150 miliona KM, koji bi se trebao nalaziti na računu Elektroprijenosa BiH, a koji je predviđen za ulaganja.

Podsjetio je da je Komisija za budžet i financije parlamenta BiH 2008. zatražila reviziju u Elektroprijenosu BiH. Međutim, generalni direktor Elektroprijenosa, Mijatović, nije dozvolio revizorima da obave taj posao. Također, nije izvršena ni nezavisna financijska revizija Elektroprijenosa BiH za 2008., usprkos zakonskoj obavezi.

"Međunarodna zajednica je uložila stotine miliona eura u obnovu i moderniziranje elektroenergetske infrastrukture u BiH. Elektroprijenos BiH je ostvario dobit od 13,5 miliona KM u 2007. i 21 milion KM u 2008. Republika Srpska je dobila 3,4 miliona KM u 2007. godini i 2,1 milion KM u 2008. godini na ime poreza na dobit, jer je sjedište kompanije u Banjoj Luci (Federacija nije dobila ništa)", kazao je Maroević obraćajući se novinarima.

U ovoj kompaniji otvoreno je 100 novih radnih mjesta u Banjoj Luci. Eletroprijenos je 2006. i 2007. više investirao u infrastrukturu za prijenos električne energije u Republici Srpskoj (52,4 posto) nego u Federaciji (47,6 posto).

"Od 2008. vlasti Republike Srpske opstruiraju ovo poduzeće", dodao je.

Zaključcima od 11. septembra Vlada RS-a je pokušala jednostrano izdvojiti RS iz Elektroprijenosa BiH, što je prouzrokovalo reakciju ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira. Situacija u Elektroprijenosu se od tada pogoršava zbog aktivnosti i opstrukcija vlasti RS-a i njihovih predstavnika, na što je u nekoliko navrata upozorilo i Vijeće za provedbu mira.

"Iz ovih razloga visoki predstavnik je jednostavno produžio postojeći mandat generalnog direktora (iz RS). Ako on ne odluči baviti se svojim poslom onda mora postojati mehanizam da kompanija funkcionira. Sada je sve na Mijatoviću", rekao je.

Na pitanje novinara šta će se desiti ako se utvrdi da Mijatović ne dolazi na posao, Maroević je kazao da je visoki predstvanik utvrdio mehanizam prema kojem se bira jedan od drugih direktora za generalnog direktora.

"Treba da se utvrdi da li je Mijatović na svom radnom mjestu jer je danas peti dan od odluke visokog predstvnika, a do kraja sedmice ćemo imati taj podatak", kaže Maroević.

U drugu ruku, supervizor Brčko Distrikta je pojasnio da, ukoliko u nekom budućem trenutku Elektroprijenos BiH prestane postojati kao državna kompanija, onda će sva imovina ovog preduzeća koja je locirana u Brčko Distriktu pripasti Brčko Distriktu. To je rečeno i u Konačnoj odluci za Brčko iz 1999.

"Nema promjene vlasništva Elektroprijenosa BiH, koje i dalje ostaje kao što je bilo 41 posto u vlasništvu RS-a i 59 posto u vlasništvu Federacije BiH. Pravni osnov za osnivanje i rad Elektroprijenosa BiH je neupitan. Uspostavljen je na osnovu Sporazuma dva entitetska premijera, Ahmeta Hadžipašića i Dragana Mikerevića, iz 2003., koji je zaključen na osnovu Ustava BiH", istakao je.

Na pres-konferenciji je podsjećeno da je osnivanje Elektroprijenosa BiH kao jedinstvene državne kompanije bio jedan od uvjeta za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, kao i jedan od uvjeta u okviru evropskog partnerstva.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak