Vlada KS poslala poruku građanima koji iz avlija izbacuju snijeg na čiste saobraćajnice

5
Radiosarajevo.ba

Iz Vlade Kantona Sarajevo oglasili su se na Facebook stranici povodom čišćenja snijega na trotoarima i drugim javnim površinama u sarajevskim ulicama.

Problem snijegom zatrpanih trotoara i ulica javlja se svake zime, a najveću smetnju predstavljaju osobama sa invaliditetom, starijim osobama i roditeljima s djecom.

Iz vlade poručuju da je zakonska obaveza građana zimsko održavanje javnih površina. U svom saopćenju su naveli:

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

[facebook]https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokalne-teme/nocna-mora-za-pjesake-neocisceni-trotoari-u-sarajevu/481459[/facebook]

"Prethodnih dana nakon što su vozila Zimske službe KJKP RAD Sarajevo očistila ulice, nekolicina građana je snijeg iz avlija izbacivala na tek očišćenu saobraćajnicu, a prethodno su se žalili zbog snijega na cesti.

Iz RAD-a podsjećaju da Zakon o komunalnoj čistoći definiše obaveze građana, javnih komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica vezane za zimsko održavanje javno-prometnih površina.

Foto: Facebook: Neočišćen snijeg

Četvrti dio Zakona o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo odnosi se na uklanjanje snijega, od člana 41 do člana 52 preciziraju se obaveze i prava fizičkih i pravnih lica. Ukoliko se prekrši neka od odredbi ovog zakona, u sedmom dijelu navedenog zakona precizirane su kaznene odredbe koje će biti primjenjene.

Zimska služba KJKP 'Rad' na terenu: Od sinoć angažirani na čišćenju snijega

Detaljnije informacije na linku https://www.rad.com.ba/zimska.htm

Vozači na terenu će zajedno sa općinskim službama bilježiti situacije poput ovih u ulicama Bistrik br. 35, Okrugla br. 15 i Bistrik Potok br. 15, a Eko redari će u skladu sa ovlaštenjima sačinjavati službene zabilješke i predavati Kantonalnoj Komunalnoj Inspekciji na izricanje kazni", navedeno je na Facebook stranici Vlade KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak