U Sarajevu suradnja FUCZ i ambasade Republike Češke: Pronađeno više komada eksplozivnih sredstava

0
Radiosarajevo.ba

Od ponedjeljka, 30. septembra, u općini Hadžići timovi Pirotehničke službe Policije Republike Češke i Federalne uprave civilne zaštite provode operacije uklanjanja eksplozivnih sredstava, a u srijedu, 2. oktobra održano je okupljanje u Sektoru za operacije deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava FUCZ u Azićima, u opštini Ilidža.

Okupljanje je počelo u 10.00 sati kada je timove posjetila i češka delegacija koju je predvodila ambasadorica Jana Katarina Lolić Šindelkova.

Ove aktivnosti provode se na osnovu potpisanog Memoranduma o razumijevanju MUP-a Republike Češke i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Ima izać’ na izbore! Pokrenut online resursni centar koji povezuje izbore, politiku i LGBTIQ+ teme

Pripadnik FUCZ je za portal Radiosarajevo.ba rekao "Za 8 radnih dana pripadnici Policije Republike Češke i Federalne uprave za civilnu zaštitu pronašli su i uklonili eksplozivna sredstva kao što su: ručni raketni bacač (osam komada) kalibra 80 i 64 mm, pancirna zrna iz topova koja su opasna jer su 'živa', tenkovska municija i mine (dva komada), minobacačka municija, M-43 iz II svjetskog rata, ruska municija BR-365. njemačka municija sa devastiranim upaljačem koji se može aktivirati uslijed prenosa na prostor.

Želim da napomenem da ćemo pronađenu municiju planski uništiti kao nestabilnu. Do kraja projekta, u petak 4. oktobra, naći ćemo još sredstava koja ćemo uništiti kontrolisanom detonacijom, a planirana je za isti dan."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak