Šta se danas desilo na Poljinama i zašto je odgođen početak gradnje vodovoda

2
Radiosarajevo.ba

Danas je na lokalitetu Poljina trebalo početi polaganje cjevovoda sa ciljem vodosnabdijevanja dijela navedenog naselja, odnosno dvadesetak domaćinstava koja nemaju uredno vodosnabdijevanje.

Općina Centar Sarajevo finansira navedene radove, a izvođač je KJKP Vodovod i kanalizacija.

Naime, na ovom lokalitetu neophodno je postavljanje dodatne opreme na vodovodni sistem kojim upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija i izraditi privremeno rješenje korištenjem vode iz lokalnog sistema Nahorevo.

Zbog određenih dezinformacija na mjesto početka radova došli su i mještani Nahorevskih brda koji su izrazili strah da će izgradnjom novog sistema njihovo naselje ostati bez dovoljnih količina vode.

Foto: Općina Centar: Poljine

Međutim, prema riječima ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Envera Hadžiahmetovića, voda iz lokalnog rezervoara Nahorevska brda će se koristiti samo u zimskom periodu, odnosno kada je maksimalan dotok vode sa izvorišta. To će se raditi kako bi se izbjegli troškovi električne energije, odnosno pumpanja vode iz javnog vodovodnog sistema.

Načelnik Mandić je kazao da razumije zabrinutost građana.

"Iza nas je bio period obilježen nepovjerenjem u institucije što za posljedicu ima to da građani sa zebnjom isčekuju ovakve i slične projekte. Odgovorno tvrdim da namjera Općine nije da iko ostane bez vode, već da obezbijedimo uredno vodosnabdijevanje za sve. Vjerujem da ćemo postići dogovor", naglasio je načelnik Mandić.

O tehničkim podacima i planovima rješavanja vodosnabdijevanja na ovom dijelu općine Centar govorila je Aida Pendek, v.d. direktorica KJKP Vodovod i kanalizacija.

Foto: Općina Centar: Poljine

"Mi ćemo radove koje smo započeli danas privremeno zaustaviti dok se ne postigne dogovor relevantnih institucija sa stanovništvom koje nije saglasno da se dozvoli polaganje novih cijevi. Cilj ovog projekta jeste da se obezbjedi voda za sva domaćinstva po sistemu da se uzima voda sa lokalnog vodovoda kada je ima u izobilju. Tokom zimskog perioda od decembra do aprila uzimali bi višak vode sa lokalnog izvorišta Klanice, dok bi tokom ljetnog perioda, kada je smanjen priliv vode u rezervoar, uzimali vodu iz gradske vodovodne mreže. Zato smo pokrenuli javnu nabavku pumpnih agregata koje ćemo ugraditi u postojeće hidrofleks postrojenje na Gornjem Kromolju kako bismo ostvarili zadani cilj. Također na taj način bismo osim pomenutih domaćinstava na Poljinama riješili i vodosnabdijevanje domaćinstava na Kromolju. Po potrebi bi ovi pumpni agregati mogli pumpati vodu u rezervoar Klanice ukoliko bi zbog sušnog perioda bio znatno smanjen priliv vode", objasnila je direktorica Pendek.

Predsjedavajući Đozo je kazao da je cilj Općine Centar i Općinskog vijeća da svi stanovnici Centra dobiju vodu.

"I mi smo krenuli u realizaciju tih planova. Ovdje danas imamo mali nesporazum i smatram da su ljudi dezinformisani da će njima nestati vode, što nije tačno. Sadašnji rezervoar tokom zime ima višak vode koja bi se iskoristila tokom tog perioda za vodosnabdijevanje domaćinstava na Poljinama. Trebamo shvatiti da su i to građani općine Centar među kojima je i Redžo Hamzić zvani Poštenjačina Redžo koji već 17 godina nema vodu. Niko ne bi bio oštećen, dakle građani Nahorevskih brda koji iz pomenutog rezervoara dobijaju vodu ne bi imali nikakvih promjena u vodosnabdijevanju. Ovo je jedini način da svi stanovnici sa ovog područja dobiju vodu. Ovih dana organizovaćemo sastanak sa lokalnim stanovništvom kako bi riješili ovaj problem", izjavio je predsjedavajući Đozo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak