Neće biti obnove: Grad Sarajevo gradi novu žičaru do Trebevića

S. Dž.
Neće biti obnove: Grad Sarajevo gradi novu žičaru do Trebevića
U Sarajevu je održana 40. sjednica Gradskog vijeća.

Gradsko vijeće usvojilo je odluku na današnjoj sjednici o izgradnji nove žičare i pratećih objekata na Trebeviću, s obzirom na to da je projekt obnove propao. Grad Sarajevo tvrdi da je osigurao sredstva da se gradi nova žičara, te da ima idejna rješenja za polaznu i dolaznu stanicu i da je već sutra moguće raspisati tender za dvije firme koje su zadovoljile uvjete radova.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić rekao je da je Edmund Offerman ponovo izdvojio novac koji stoji sa strane i čeka da se usvoji odluka, te raspiše tender za izgradnju. Dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka podsjetio je vijećnike da nema glavnog projekta o revitalizaciji žičare jer nema dobavljača.

Dvadeset tri kabine koje je donirala Švicarska za obnovu trebevićke žičare bit će donirane Općini Olovo, iako je oprema potpuno neupotrebljiva nakon što je godinama trunula na kiši i snijegu u Butmiru. No, iz Gradskog vijeća su naveli da žele samo da se riješe neupotrebljive opreme, kao i da je švicarska općina dala saglasnost da se proslijedi donacija.

Gradsko vijeće razmatralo je danas i Prijedlog Programa stipendiranje učenika srednjih škola za 2016. godinu, te navelo da je potrebno stipendirati i motivirati učenike da upisuju deficitarna zanimanja, jer i dalje postoji veliki interes učenika da se obrazuju za pravne i ekonomske poslove koja su pretrpana na tržištu rada. Također, vijećnici su naveli da je potrebno uraditi centralizaciju stipendija, odnosno imati uvid u sve stipendije kako se ne bi dešavalo da učenici primaju više stipendija, čime bi se diskriminirali oni koji nemaju nikakva primanja.

Na sjednici je iznesena i Informacija o stanju saobraćaja u Sarajevu s prijedlogom mjera za rješavanje problema gužvi, prilikom čijeg su iznošenja vijećnici se osvrnuli na mogućnost izgradnje kružnih tokova. Njihova je ideja da se izgradi što više tzv. kružnih raskrsnica, smanji broj semafora, a jedan od prioriteta je riješiti problem stanovnika Grbavice koji imaju veliki problem sa skretanjem u bočne ulice.

Skrenuta je pažnja i na pojačan promet teretnih vozila kroz centar grada što otežava saobraćaj, ali i doprinosi oštećenju saobraćajnica i cjevovoda.

Nakon što su gotovo jednoglasno usvojili većinu odluka na dnevnom redu, vijećnici su predložili nekoliko inicijativa te postavljali pitanja. Osim kvalitetnih prijedloga, poput stručnog moderiranja čišćenja korita rijeke Miljacke, obnova Doma zdravlja "Omer Maslić", kao i zamjeni ploča na spomeniku Djeci Sarajeva, vijećnici su se zainteresirali i kada će se organizirati iftar u Vijećnici. Vijećnik Gradimir Gojer upitao je kada će se riješiti problem zaključanih bisti bh. umjetnika Voje Dimitrijevića i Mice Todorović jer je to direktan udar na kulturu. Podsjećamo, spomenute biste već su okarakterizirane kao ukradene, a nedavno je s Trga Alije Izetbegovića ukradena i bista književnika Isaka Samokovlije, te najvjerovatnije prodata i istopljena u staro željezo.

Na početku sjednice, vijećnici su minutom šutnje i Fatihom odali počast stradalim u terorističkom napadu na Istanbulu.

Gradonačelnik Sarajeva naveo je da je Grad Sarajevo poslao telegram saučešća Gradu Istanbulu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak