Simbol grada, Trebevićka žičara: Za završetak radova potrebno manje od dva miliona KM

Radiosarajevo.ba

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić sa zamjenikom Abdulahom Skakom, danas je ozvaničio početak realizacije izgradnje Trebevićke žičare, koja je započeta rušenjem gornje (dolazne) stanice, smještene kraj devastiranog restorana Vidikovac na Trebeviću. 

„Ovo je važan dan za grad Sarajevo jer danas započinje izgradnja Trebevićke žičare. Također, moram istaknuti da je tek polovinom januara ove godine, grad dobio pravo da gradi žičaru jer sve do tada ona je bila u vlasništvu GRAS-a. Prvi dio ovoga projekta, odnosno rušenje ove gornje (dolazne) stanice trajat će mjesec dana, a investitor ovih radova u iznosu od oko 55.000 KM je Grad Sarajevo“, izjavio je Komšić

Nakon što GRAS iseli svoju štampariju, uslijedit će i rušenje donje (polazne) stanice na Hrvatinu, a već je pokrenuta zakonska procedura za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na rušenju te stanice Trebevićke žičare.

Naveo je da je investitor žičare Grad Sarajevo koji je donatorskim sredstvima osigurao ovu investiciju.

„Mi imamo donatora za Trebevićku žičaru i ta donacija stoji već nekoliko godina, čekalo se da Grad dobije pravo da gradi žičaru, jer donator, Edmond Offermann, nije želio odonirati sredstva nijednoj drugoj instituciji u državi osim Gradu Sarajevu“, naglasio je Komšić.

Dodao je da je Grad izdvojio 3,5 miliona KM te da je do završetka radova potrebno još nešto manje od dva miliona KM. 

Nakon što se izvrši rušenje polazne i dolazne stanice, započet će se s postavljanjem stubova i ovaj dio projekta trebao bi da traje do kraja ove godine, a svi radovi bi se trebali završiti do sljedećeg rođendana grada Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak