Iz Vodovoda pojasnili: Ne treba širiti paniku i dovoditi građane u zabludu

4
Radiosarajevo.ba
Iz Vodovoda pojasnili: Ne treba širiti paniku i dovoditi građane u zabludu

Nakon teksta "Lejla iz Sarajeva odlučila je piti samo flaširanu vodu, a ne sa česme: "Situacija je jako loša", koji je objavio Deutsche Welle, a prenesen je na našem portalu, stiglo je reagovanje KJKP 'Vodovod i kanalizacija'.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Naslov teksta je tendenciozan, neobjektivan i uznemirujući za javnost, jer u tekstu nigdje nije navedeno po čemu je anonimna Lejla iz Sarajeva kompetentna da se na osnovu njenog mišljenja formira naslov teksta koji je od interesa za sve građane Sarajeva.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

S toga, upućujemo Vam ovo reagovanje u cilju boljeg informisanja javnosti, te dajemo sljedeće informacije i pojašnjenje:

Lejla iz Sarajeva odlučila je piti samo flaširanu vodu, a ne sa česme: "Situacija je jako loša"

Voda sa vrela Bosne čini manje od 0,5% od ukupnih količina vode koje se zahvataju sa izvorišta vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti ViK-a.

Voda na Vrelu Bosne često nije ispravna za piće prema mikrobiološkim parametrima kvaliteta, međutim u pitanju je vrlo malo mikrobiološko opterećenje i takva voda se bez problema može korisiti kao sirova voda u procesu proizvodnje vode za piće.

U većini sistema za vodosnabdijevanje u svijetu se kao sirova voda u procesu proizvodnje za piće koristi voda koja prema mikrobiološkim parametrima ima daleko lošiji kvalitet.

KJKPVIK vrši dezinfekciju vode sa vrela Bosne dodavanjem male koncentracije hlora prije puštanja u sistem vodosnabdijevanja, a nakon toga laboratorija VIK-a svakodnevno vrši fizičko-hemijske i mikrobiološke analize uzoraka vode i svi dobiveni rezultati potvrđuju zdravstvenu ispravnost vode.

Podržavamo sve inicijative za zaštitu izvorišta vode za piće ali naglašavamo, da prilikom tih inicijativa ne treba širiti paniku i dovoditi građane u zabludu u vezi kvaliteta vode na česmi.

Laboratorija ViK-a svaki dan vrši fizičko-hemijske i mikrobiološke analize uzoraka vode sa područja cijelog grada (uključujući i vodu u distributivnom sistemu koja dolazi sa vrela Bosne) i rezultati analiza potvrđuju zdravstvenu ispravnost vode za piće. Zdravstvenu ispravnost vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja potvrđuju i laboratorijske analize koje je vršio Zavod za javno zdravstvo KS, Zavod za javno zdravstvo FBiH i druge akreditirane laboratorije za kontrolu kvaliteta vode.

Na osnovu rezultata svih izvršenih analiza i uspostavljenog sistema kontrole zdravstvene
ispravnosti vode u ViK-u, smatramo da građani nemaju razloga da piju flaširanu vodu umjesto vode sa česme", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak