Pogledajte kako su Sarajlije tačno u podne odale počast žrtvama genocida u Srebrenici

Radiosarajevo.ba

Povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, danas, 11. jula u 12 sati u Sarajevu su se oglasile sirene.

Znak, odnosno signal prestanka opasnosti oglašava se jednoličnim tonom u trajanju od 60 sekundi.

U našoj galeriji pogledajte prizore koje je zabilježio fotoreporter portala Radiosarajevo.ba na sarajevskim ulicama tokom oglašavanja sirena.

Usvojen je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi: Šta će se promijeniti?

U bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH u četvrtak, 11. jula, Dan žalosti je zbog godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici, odlukom entitetske Vlade.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici dva dana ranije nije postiglo saglasnost da na cijeloj teritoriji države bude dan žalosti.

Svake godine ovakav zahtjev se nađe pred Vijećem ministara BiH, ali godinama nije bilo konsenzusa za donošenje takve odluke. Protiv su glasali ministri iz bh. entiteta RS.

Posljednji put je odluka o proglašenju 11. jula danom žalosti u cijeloj BiH usvojena 2019. godine.

Na dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima. Medijske kuće su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minute u minutu pratite dešavanja iz Bosne i Hercegovine, ali i reakcije iz cijelog svijeta na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak