Počinje izgradnja biciklističke staze Sarajevo-Pale: EU za ovaj projekat izdvojila 2,3 milona eura

9
FENA

Na platou ispred Kozije ćuprije u srijedu, 21. augusta, je simbolično ozvaničen početak projekta izgradnje biciklističke staze Sarajevo-Pale.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo, te općinama Stari Grad, Istočni Stari Grad i Pale. Projekat je dio kontinuirane podrške EU razvoju održivog turizma u BiH. Sam projekt uključuje izgradnju bicikističke staze u dužini 13 km. Na trasi je planirana izgradnja mostova i tunela. EU je za ovaj projekat izdvojila 2,3 milona eura.  

Ruta biciklističke staze Sarajevo-Pale počinje od sarajevske Vijećnice, prolazi kroz pješačku zonu Dariva, te se povezuje sa trasom uskotračne željeznice u blizini lokacije pod nazivom "Vrelo života".

Senijad Ibričić, pogođen tragedijom u Sanskom Mostu, oglasio se na društvenim mrežama

Krajnja tačka trase je u blizini stare željezničke stanice Pale, odnosno na raskrsnici lokalnog puta koji prolazi uskotračnom prugom i regionalnim putem koji vodi ka centru Pala i Jahorini.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovin ambasador Johann Sattler kazao je da je staza namjenjena za bicikliste i pješake.

"Na ovome smo radili četiri godine. Sam projekat je koplekasan, a u njega su uključena  dva entiteta, četiri općine i dva javna prteduzeća, a trebelo nam je nekih 12-15 dozvola.  Na samom početku mog mandata sam čuo sa za ovo mjesto i shvatio da jednostavno moramo obnoviti ovu stazu, vratiti ovaj istinski biser svim Sarajlijama i onima koji posjećuju ovaj grad. Sama biciklistička staze bit će dodatna dopuna turstičkim sadržajima, a i građanima Sarajeva. Kada bude završena bit će jedno od nejvjerovatnih i najugodnijih predjela", kazao je Sattler.

Potsjetio je da je ove sedmice ozvaničen početak još jednog značajnog projekta, polaganjem kamena temeljca za igradnju Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, te da je se planira i rekonstrukcija uskotračne pruge između Goražda i Foče, dolinom rijeke Drine.

"Smatram da je ovo jednan lijep simbl zajedništva, lijep primjer kako se jednim zajedničkim radom može doći do rezultata", kazao je ambasador Sattler.   

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić naglasila je da je ovo poseban dan za  Sarajevo i Istočno Sarajevo.

"BiH je prekrasna država, imamo toliko lijepih pridodnih područja, Sarajevo je olimpijski grad, historijski grad, grad dobrih ljudi. Ovo je  jedan posve novi sadržaj koji će obogatiti turističku ponudu. Drago mi je što danas imamo priliku da ozvaničimo početak izgradnje biciklističke staze Sarajevo–Pale, koja počinje kod našeg bisera - Vijećnice, a završava se na staroj željezničkoj stanici na Palama. Svaki projekat koji povezuje naše ljude je pozitivan i nosi dobru energiju. To je nešto ćemo se radujem, ali sigurno i svi sugrađani i turisti. Drago mi je što imamo priliku uživati u prirodnim ljepotama, što kreiramo nove sadržaje i što nakon toliko godina počinjemo realizaciju ovog projekta, kojim  pravimo sadržaj za budućnost, za našu djecu, za sve ono kakava BiH treba biti, atraktivna, zajednička, lijepa", kazala je Karić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić smatra je da će ovaj projekat u mnogome doprnijeti širenju turističke ponude Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

"Sa njegovim završetkom dobićemo ozbiljan i jednistven turistički proizvod. Ono što je nekad bilo karaktristično za ovo opručje - voz Ćiro, koji je bio karakterističan za neke generacije prije nas, ponovo se vraća na jedan drugi, moderniji način i značajno će povezati Sarajevo i Istočno Sarajevo. Svi ljudi koji vole biciklizam kao i oni koji se ne bave biciklizmom moći će konzumirati ovu trasu", kazao je Ćosić.

Završetak projekta igradnje biciklističe staze planiran za za august iduće godine. Izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak