Studenti, pitamo vas: Kako je živjeti u studentskim domovima u Bosni i Hercegovini?

0
Istraživački tim Radiosarajevo.ba
Studenti, pitamo vas: Kako je živjeti u studentskim domovima u Bosni i Hercegovini?

Pozivamo vas da nam pošaljete i foto ili video dokaze problema u studentskim domovima, kao i druge informacije za koje smatrate da mogu biti od koristi. Ističemo da će podaci biti korišteni isključivo u svrhu našeg istraživanja, te da neće biti podijeljeni sa trećim stranama.

U svrhu prikaza što realnije slike uslova u studentskim domovima, molimo vas da ovaj upitnik podijelite sa svojim prijateljima.

S obzirom na to da se bliži početak nove akademske godine, studentice i studenti koji planiraju studirati u većim gradovima Bosne i Hercegovine već razmatraju mogućnosti smještaja. Cijene najma i troškovi režija često su previsoki za budžete studenata, zbog čega su studentski domovi popularna opcija.

Troškovi stanovanja samo su jedan od faktora, ali kvalitet života u domu, uključujući hranu, higijenu, ali i infrastrukturu, također su veoma bitni. Prije nego što podnesu prijavu, važno je da naši mladi znaju šta mogu očekivati tokom boravka.

I tu se postavlja se pitanje kakva je situacija u studentskim domovima širom Bosne i Hercegovine?

S ozbirom na to da priče koje kruže o domovima zvuče zaista zastrašujuće, odlučili smo se obratiti onima koji već žive u studentskim domovima, pozivajući ih da s nama podijele svoja iskustva. Na primjer, interesuje nas da li studentice i studenti imaju sopstvenu sobu i kupatilo ili te prostore dijele s drugima, kakva je kvaliteta hrane, čistoća, te opremljenost soba i domova?

U tom smislu, pozivamo sve studentice i studente da nam se jave i podijele svoja iskustva kako bismo zajedno mogli poboljšati uslove života u studentskim domovima diljem Bosne i Hercegovine. Također se nadamo da će informacije koje prikupimo pomoći budućim studentima da se lakše odluče za smještaj koji im najbolje odgovara i da će im omogućiti ugodan boravak tokom njihovih akademskih godina. 

Pored osnovnih informacija o smještaju, voljeli bismo saznati i kakvi su prostori za učenje, sport i rekreaciju unutar domova, te kakva je internet konekcija. Ovi faktori značajno utiču na svakodnevni život studentica i studenata, pa je važno znati koliko su ovi prostori prilagođeni njihovim potrebama.

Sigurnosni uslovi u studentskim domovima također su od izuzetne važnosti. Pitamo i kakva je podrška osoblja doma, jer je njihova uloga ključna za stvaranje sigurnog i podržavajućeg okruženja - podrška može uključivati sve, od pomoći pri tehničkim problemima, do pružanja emocionalne podrške onima koji žive u domu.

Cijena smještaja je još jedan ključni faktor koji utječe na odluku. Zbog toga pitamo za konkretne cijene i kako se one uklapaju u studentski budžet. Također, želimo čuti prijedloge studentica i studenata za poboljšanje uslova u domovima u kojima trenutno borave.

Ispod ćete pronaći i kraći upitnik, koji vas molimo da popunite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije

Podijeli članak