Novi snimak s Vrela Bosne: 'Ovakav prizor u životu nikada vidio nisam. Jezivo'

10
Radiosarajevo.ba

Na društvenim mrežama pojavio se novi snimak s Vrela Bosne, vrelo rijeke gotovo je u potpunosti presušilo.

Zabrinute građanke i građani komentarisali su snimak.

"Ovakav prizor u životu nikada vidio nisam. Jezivo", "Neka još koji hotel naprave na Bjelašnici i što više stabala nek sasjeku biće nam i gore,jadne životinje nisu zaslužile patnju, a nama ljudima treba i gore biti", "Pretužno i jadno,i ovo ste uspjeli uništiti ", samo su neki od komentara.

Dnevnik Radija Sarajevo | Huskić: NUB nastavlja rad sa herojima koji su mjesecima radili bez plate

Povodom ove situacije ranije smo razgovarali sa aktivistom Anesom Podićem iz Eko-Akcije, koji je za portal Radiosarajevo.ba, rekao da li ima drugih razloga zbog kojih je nivo vode na Vrelu Bosne toliko pao. 

"Ja bih rekao da je primarni razlog suša. Vrlo malo vje bilo padavina na području odakle se Bosna snabdijeva vodom tako da je suša primarni razlog ovakvog stanja i ne treba tu tražiti ništa drugo. Ono što se dešava na Bjelašnici zagađuje vodu na Vrelu Bosne i ostalim izvorištima, ali ne utječe na količinu vode u izvorištu", pojasnio je Anes Podić.

Vrelo Bosne neprepoznatljivo: Ostala su sjećanja na bujne potoke, a stručnjak otkriva prave razloge

Naveo je da ovakve suše uvijek uzmu danak živom svijetu koji je živio u našim rijekama. Teško je sada procijeniti kakve će se promjene desiti, ali velike oscilacije nivoa vode itekako utječu na živi svijet u rijekama. 

Međutim, postoji i drugi problem kada je u pitanju rijeka Bosna, a više o tome možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak