Nove tehnologije na lokalnim izborima u BiH na 10 posto biračkih mjesta

0
Radiosarajevo.ba
Nove tehnologije na lokalnim izborima u BiH na 10 posto biračkih mjesta

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, koji će biti provedeni u nedjelju 6. oktobra 2024. godine, birači i biračice na 458 biračkih mjesta u 24 osnovne izborne jedinice će se sresti s novim tehnologijama.

Na 165 biračkih mjesta tehnologija će biti korištena za identifikaciju birača provjerom otiska prsta, odnosno za autentifikaciju birača i transmisiju rezultata. Na 145 biračkih mjesta će biti korišteni optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića dok će u Distriktu Brčko biti korištene nove tehnologije za biometrijsku identifikacija birača i autentifikacija birača. Na nekim biračkim mjestima postojaće i videonadzor. Na ovaj način će novim tehnologijama biti „pokriveno“ oko 10 posto biračkih mjesta u cijeloj BiH.

Aktivnosti u okviru pilot projekata koje provodi Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH), a koji se odnose na autentifikaciju birača i transmisiju rezultata i kao i na biometrijsku identifikaciju i autentifikaciju birača se provode uz tehničku podršku Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) i uz finansijsku podršku Evropske unije i OSCE Misije u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija u BiH već duže vrijeme podržava napore Centralne izborne komisije da uvede nove tehnologije u neke dijelove izbornog procesa, te se prethodnih godina na više konferencija i radnih sastanaka govorilo o mogućnosti uvođenja novih tehnologija. Pored toga, predstavljena je oprema i više različitih proizvođača, dok je prošle godine u Gruziji testiran dio opreme koja će ove godine biti korištena u BiH.

Iz IDDEEA-e se nadaju da će ovaj pilot projekat „pokazati da su nove tehnologije i sve ono što će biti testirano kroz ove pilot projekte neophodni da demokratija pobijedi“.

Pojašnjena radi, uspostavljanjem ovih tehnologija bi se riješio dugogodišnji problem da jedna osoba glasa sa više ličnih karata. S druge strane većina evropskih zemalja koristi digitalne tehnologije za pojedine ili sve dijelove izbornog procesa.

No ništa od ovog ne bi bilo moguće bez dobre saradnje izvornih organa, CIK-a BiH i IDDEEA-e. Naime, matične službe i MUP-ovi su odgovorni za tačnost izvornih podataka koje dostavljaju IDDEEA-i koja je odgovorna za cjelokupnu tehničku obradu svih podataka značajnih za evidenciju Centralnog biračkog spiska. CIK BiH kreira konačan Centralni birački spisak za teritoriju Bosne i Hercegovine na osnovu evidencija koje tehnički vodi i održava IDDEEA.

Autentifikacija birača i transmisija rezultata će biti korištena u izbornim jedinicama Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Domaljevac-Šamac, Sanski Most i Zvornik, dok će se biometrijska identifikacija birača i autentifikacija birača koristiti u Brčko distriktu BiH na svim biračkih mjesta.

„Na biračkim mjestima na kojim se provodi pilot projekat pod nazivom „Autentifikacija birača i transmisija rezultata“ od strane CIK-a BiH uz finansijsku podršku EU a uz tehničku podršku IDDEEA BiH, svakog birača će, pored redovne procedure (koja podrazumijeva davanje na uvid identifikacionog dokumenta članu biračkog odbora radi identifikacije), operater zatim uputiti da stave otisak odgovarajućeg prsta na čitač otiska prsta koji putem aplikacije upoređuje otisak sa podacima pohranjenim na uređaj ili sa bazom podataka Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine. Nakon što se izvrši autentifikacija i potvrdi identitet, birač se upućuje u daljnju proceduru glasanja propisanu članom 18. Pravilnika o provedbi izbora,“ pojašnjavaju iz IDDEEA BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije

Podijeli članak