Nastavlja se projekt vakcinacije djevojčica protiv HPV-a

4
Radiosarajevo.ba
Nastavlja se projekt vakcinacije djevojčica protiv HPV-a

Iz Ministarstva zdravstva KS poručuju da su od početka septembra dostupne nove količine vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) namijenjenih za vakcinaciju djevojčica 8. razreda u skladu sa Programom imunizacije protiv HPV infekcije u 2023/2024. godini u FBiH koji izdaje Federalno ministarstvo zdravstva.

Vakcine protiv HPV-a će u toku školske godine biti dostupne prilikom obavljanja sistematskih pregleda djevojčica 8. razreda koje će biti organizirani u školskim dispanzerima pri Domovima zdravlja Kantona Sarajevo u toku školske godina.

Također, vakcinisanje se može obaviti i na zahtjev roditelja djevojčica i van termina organiziranih sistematskih pregleda.

Papa Franjo oštro kritikovao Kamalu Harris i Donalda Trumpa: Ne znam ko je manje zlo

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je prvobitno nabavilo određene količine za oko 30 posto djevojčica šestih razreda u Kantonu Sarajevo.

U drugoj nabavci je nastavljeno vakcinisanje djevojčica i djevojaka i do 26 godine te su vakcinacijom obuhvaćeni i dječaci u osmom razredu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak