Lijepe vijesti za oboljele od dijabetesa: Dnevno će dobijati 4 trakice za mjerenje šećera u krvi

2
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti za oboljele od dijabetesa: Dnevno će dobijati 4 trakice za mjerenje šećera u krvi

Izmjenama i dopunama Uredbe o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica Kantona Sarajevo na medicinska sredstva, koje je donijela Vlada KS danas, omogućeno je izdavanje većeg broja besplatnih trakica za mjerenje šećera u krvi oboljelima od dijabetes mellitusa-tip 1.  

Umjesto jedne trakice, bolesnicima u dobi iznad 18 godina koji primaju insulin ubuduće će biti izdavane četiri trakice za mjerenje šećera u krvi dnevno ili 200 trakica za 50 dana. Također, trudnice, te učenici i studenti od 18 - 26 godina starosti na intenziviranoj inzulinskoj terapiji ostvaruju pravo na 150 trakica za 50 dana.

Trakice će biti obezbijeđene iz sredstava ZZO-a.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Ministar zdravastva KS, prof.dr. Haris Vranić naglasio je da se na ovaj način ispravlja dugogodišnji diskriminatorski odnos sistema prema ovoj kategoriji naših oboljelih sugrađana u ostvarivanju njihovih prava na ova prijeko potrebna medicinska sredstva.

Istakao je da kontrola šećera u krvi kod ovih bolesnika mora biti kontinuirana, kao i da je to najbolji način za sprečavanje hipoglikemije i posljedica koje ona nosi.

"Zato su izmjene i dopune ovog akta veoma značajne za naše oboljele sugrađane", naglasio je ministar Vranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak