Ivo Komšić s delegacijom Daytona: To je za nas najvažniji grad na svijetu

Fena
Ivo Komšić s delegacijom Daytona: To je za nas najvažniji grad na svijetu
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je u Gradskoj upravi Grada Sarajeva, upriličio prijem za delegaciju iz američkog grada Daytona, koju predvodi gradonačelnica Nan Whaley.

Povod uzvratne trodnevne posjete višečlane delegacije prijateljskog i pobratimskog grada Daytona je nastavak i definiranje konkretnije saradnje u oblasti obrazovanja, kulture, turizma i sporta, ova dva grada, koja su se pobratimila 1999. godine.

"Planiramo našu saradnju u idućih 20 godina, jer postoje dobre osnove da tu vezu podignemo na viši nivo, da uspostavimo bolje veze između naših službi. Građani Daytona imaju veliko suosjećanje s građanima Sarajeva i sretni smo što imamo bliske veze sa Sarajevom", kazala je gradonačelnica Nan Whaley u izjavi za medije.

Komšić je naglasio da svi znaju da je za građane BiH Dayton najvažniji grad na svijetu, 'bez obzira na to kako ko na to gleda'.

Podsjetio je da je povodom 20.godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u novembru prošle godine u tom gradu održana sedmodnevna konferencija o Dejtonskom sporazmu koju je organizirala gradonačelnica Nan Whaley, a konferenciji je prisustvovao i bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je odigrao ključnu ulogu prilikom potpisivanja tog sporazuma.

U pratnji dužnosnika Grada Sarajeva, gosti iz Daytona će nakon prijema u Gradskoj upravi obići Vijećnicu i Memorijalnu galeriju 11/07/95, a sutra Zemaljski muzej BiH i Tunel spasa.

Delegacija Grada Daytona će osim Sarajeva posjetiti Banju Luku i Mostar, da bi na osnovu Memoranduma o razumijevanju, ta četiri grada razgovarala o uspostavljanju saradnje u oblasti poduzetništva, visokog obrazovanja, sporta, infrastrukture i ekosistema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak