Inspektori kontrolisali sladoled u Sarajevu: U 7 objekata otkrivene higijenske nepravilnosti
Inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su redovne inspekcijske nadzore u 20 ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo u kojima se proizvodi i prodaje sladoled, a rezultati ovogodišnjih kontrola pokazuju značajno poboljšanje higijenskih uslova u odnosu na prošlu godinu.
Kontrole su provedene u periodu od 10. do 30. juna 2025. godine, a s ciljem provjere zdravstvene ispravnosti sladoleda i higijene u procesu proizvodnje. Tom prilikom je uzeto ukupno 59 uzoraka sladoleda koji su podvrgnuti mikrobiološkim analizama, kao i 104 brisa s različitih površina, opreme, ruku i odjeće zaposlenih.
Prema rezultatima analiza koje je obavio Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, svi uzorci sladoleda bili su u skladu sa zakonskim propisima i mikrobiološkim kriterijima, što ukazuje na visok nivo bezbjednosti proizvoda koje konzumiraju građani.
Vrhovni sud FBiH zabranio direktoru Aerodroma Sarajevo Saninu Rameziću obavljanje dužnosti
Međutim, rezultati uzoraka briseva pokazali su da 14 od ukupno 104 uzorka ne ispunjava propisane standarde – u njima su pronađene aerobno mezofilne bakterije i enterobakterije iznad dozvoljenih granica. Zbog toga su sedam ugostiteljskih objekata dobili rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti.
U poređenju s prošlom godinom, kada su inspektori izdali čak 21 rješenje zbog nepravilnosti koje su se odnosile kako na briseve, tako i na uzorke sladoleda, ovogodišnje stanje pokazuje značajan napredak. Ove godine nije zabilježen nijedan neispravan uzorak sladoleda, a broj objekata sa higijenskim propustima je više nego prepolovljen.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.