Dan poslije izbora: Plakati stoje kao podsjetnik na obećanja kandidata i kandidatkinja

1
Radiosarajevo.ba

U Bosni i Hercegovini su u nedjelju, 6. oktobra 2024. godine održani su lokalni izbori. Birališta su bila otvorena do 19 sati, a već nakon izvjesnog vremena, iz štabova stranki u Bosni i Hercegovini počeli su pristizati prvi rezultati. 

Ovo su bili osmi lokalni izbori od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1992. godine. 

Lokalni izbori održavaju se svake četiri godine i uključuju izbor općinskih načelnika i gradonačelnika koji su odgovorni za vođenje općinske, odnosno gradske administracije te implementaciju odluka lokalnog vijeća koje čine zakonodavno tijelo na tom nivou vlasti.

UŽIVO | Lokalni izbori 2024: HDZ BiH i SDA zadržali čelne pozicije u nekoliko gradova

Građani i građanke su izabrale, a situacija u Kantonu Sarajevo je skoro nepromijenjena po pitanju starih načelnika, ali i novih lica iz stranki koje su već upravljale tom općinom kroz većinu u vijeću ili načelničke pozicije. 

Na ulicama se grad vratio normalnom životu, ali ostao je podsjetnik u vidu plakata kandidata i kandidatkinja koji se i dalje sa sloganima obećanja smiješe prolaznicima na ulicama.

Pod lupom objavila preliminarnu ocjenu izbornog dana: Zabilježeno 161 teže kršenje izbornih pravila

Uklanjanje plakata će se vršiti vjerovatno u idućim danima, a za uklanjanje istih odgovorni su vlasnici bilboarda, odnosno agencije i kompanije čije su usluge zakupile političke stranke. 

Ostaje nam da vidimo da li se u iduće četiri godine smiješi i bolja budućnost, te ispunjenje predizbornih obećanja koja su bila i više nego velikodušna i darežljiva.

Preliminarne rezultate Lokalnih izbora 2024 možete provjeriti na linku OVDJE.

Sva dešavanja u vezi Lokalnih izbora 2024 na portalu Radiosarajevo.ba pratite iz minuta u minutu na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak