Begova čorba za rekorda: A ko će to sve pojesti? (FOTO)
Sarajevo je danas domaćin manifestacije koja je okupila kuhare iz regiona koji zajedno učestvuju u pravljenju tradicionalne begove čorbe i tako pokušavaju ući u Guinnessovu knjigu rekorda, javlja Anadolu Agency (AA).
Pravljenje čorbe počelo je u ranim jutarnjim satima, a očekuje se da će biti gotova oko 14 sati. Kuha se u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara koji je posebno pravljenje proteklih mjeseci u Sarajevu.
Danas će biti napravljeno oko 15.000 porcija begove čorbe koja će biti podijeljena građanima i gostima, a dio će biti doniran i narodnim kuhinjama.
Za begovu čorbu bit će upotrijebljeno 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.