Adnan Šteta iz Poljske za Radiosarajevo.ba: Kreće gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

3
A. Sokolović

Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba da će naredne sedmine početi gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Ministar Adnan Šteta se za naš portal javio iz Poljske, gdje je u ime Vlade Kantona Sarajevo boravio na sajmu TRAKO.

Šteta nam je otkrio da je predstavljen tramvaj švicarskog proizvođača Stadler, koji će se uskoro naći na šinama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, da su svi oduševljeni i da građani Sarajeva uskoro mogu učekivati ljepši i ugodniju vožnju.

Je li ljetovanje u Hrvatskoj postalo preskupo? Ovi su turisti pronašli alternativu na novoj lokaciji

Vijest dana svakako je da počinje gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

"Dogovaramo zadnje detalje sa izvođačem radova oko dinamike i krećemo naredne sedmice", kaže ministar Adnan Šteta iz Poljske za Radiosarajevo.ba.

Foto: Privatni album : Ministar Adnan Šteta u Poljskoj

Izvođač radova je konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret. Rok za završetak radova je 18 mjeseci.
 
"40 godina se samo pričalo o ovome projektu. Mi smo obećali građanima i ispunjavamo još jedno obećanje", dodao je ministar Šteta.

Vlada KS objavila: Evo kako će izgledati novi sarajevski tramvaji

Izgradnja ovog dijela pruge će koštati 25 miliona eura (50 miliona KM). Novac je osiguran kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Ovo je prvo proširenje pruge u Sarajevu od 1962. godine. Zaista sam zadovoljan, kao i kompletna delegacija Vlade Kantona Sarajevo u Poljskoj. U najljepši grad na Balkanu vraćamo se sa lijepim vijestima. A znamo da će biti još ljepši", dodao je ministar Adnan Šteta za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, ukupna dužina tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice bit će 13 kilometara (u dva smjera). Planirano je deset stanica u oba smjera.

Foto: Radiosarajevo.ba: Okretaljka na Ilidži i stanica u blizini Doma zdravlja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak