Komisija usvojila revidiranu Strategiju provedbe Aneksa 7

Radiosarajevo.ba
Komisija usvojila revidiranu Strategiju provedbe Aneksa 7
Prijedlog revidirane strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, koji je sredinom januara utvrdilo Vijeće ministara BiH podržala je na današnjoj sjednici Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog revidirane strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog sporazuma prošle je godine bio u parlamentarnoj proceduri. Podržan je u Predstavničkom domu, ali ne i u Domu naroda državnog parlamenta jer su protiv bili delegati iz srpskog naroda.

Nakon što ovaj dokument nije usvojen u Domu naroda, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH provelo je aktivnosti na njegovoj doradi. Na temelju diskusija u Parlamentarnoj skupštini, Ministarstvo je identificiralo potrebu za konceptualnim rješenjima u dvije specifične oblasti: suštinsko okončanje procesa povratka do 2014. i pristup pripadajućim pravima izbjeglica i raseljenih osoba na naknadu štete u kontekstu Aneksa VII, saopćeno je ranije iz ovog ministarstva.

Uz ovaj dokument, Ministarstvo je sačinilo Okvirni program povratka 2009.-2014. godina i Koncept za rješavanje pitanja nadoknade štete za imovinu koja ne može biti vraćena izbjeglicama i raseljenim osobama u smislu pripadajućih prava iz Aneksa VII Dejtonskog sporazuma s Akcionim planom.

Član Zajedničke komisije, inače delegat iz srpskog naroda u Domu naroda PSBiH, Drago Ljubičić je danas kazao novinarima da nije zadovoljan predloženom strategijom.

„Nisam zadovoljan iz razloga što nisam prepoznao u ovoj novoj ponuđenoj strategiji nešto posebno novo. Suština ove strategije nije se mnogo promijenila u odnosu na prvi prijedlog. Danas je na sjednici komisije prošla ovu fazu iz razloga da ne zaustavljamo proceduru zato što je strategija predložena u dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma. Nismo željeli da zaustavljamo tu proceduru, a koju će sudbinu dalje doživjeti, vidjećemo“, kazao je Ljubičić.

Ponovio je da se suština ovog dokumenta nije promijenila mnogo u odnosu na ono na šta su stavili primjedbe i za prethodni dokument. Jedna od tih primjedbi odnosila se i na mogućnost nadoknade štete.

„Prepoznao sam taj dio. To je jedan mali pasus koji je novina. Ne sporim to, međutim, to nije dovoljno kad je u pitanju jedan takav sveobuhvatni dokument. Ipak je ovo jedan ozbiljan dokument, odnosi se na jednu vrlo osjetljivu kategoriju stanovništva u BiH“, smatra Ljubičić.

Po njegovim riječima u BiH je oko 26.000 stanovnika BiH koji su se izjasnili da se ne žele vratiti u predratno mjesto življenja.

„Oni su se odlučili za novo mjesto boraka u BiH, što im je Dejtonski mirovni sporazum omogućio, definirana su njihova prava i po tom osnovu. Nisam dovoljno prepoznao da je u ovom novom dokumentu dat jedan veći značaj koji zaslužuju, tako da se suština ovog dokumenta, po meni, nije značajno promijenila“, kazao je Ljubičić dodajući da će se potruditi u redovnoj proceduri da daju svoj doprinos da se ovaj dokument popravi.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak