SIPA uhapsila osam lica zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudima

Radiosarajevo.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, rano jutros započeli su realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva „TWINS“.

Akcija se provodi u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a R.Srbije, Tužilaštvom za organizovani kriminal R.Srbije, MUP-om R.Hrvatske, Saveznom kriminalističkom policijom SR Njemačke i  Austrije.

Na području Sarajeva, policijski službenici SIPA-e su uz podršku policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo slobode lišili osam lica i izvršili pretrese objekata na više lokacija. Istovremeno, u okviru ove akcije na teritoriji R Srbije, R Austrije i SR Njemačke, provode se operativne aktivnosti,  gdje se takođe vrše lišenja i pretresi objekata na više lokacija.

U okviru ove akcije lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima međunarodna trgovina ljudima, međunarodno navođenje na prostituciju i pranje novca.

Lica lišena slobode sumnjiče se da su duži vremenski period, iskorištavajući težak socijalni položaj, vrbovali više mlađih ženskih lica sa područja R. Srbije i BiH, te iste slali u SR Njemačku i R. Austriju da se bave prostitucijom. Djevojke koje su pokušale izaći iz ovog lanca, bile su izložene prijetnjama, psihičkom i fizičkom zlostavljanju.

Organizatori lanca prostitucije, su imali unaprijed razrađen sistem vrbovanja djevojaka i organizovanja njihove eksploatacije, tako što su na određenim internet stranicama, objavljivali oglase, na kojima su  nudili pružanje seksualnih usluga. 

Državna agencija za istrage i zaštitu, ovakvim akcijama pokazuje da je spremna suočiti se sa najsloženijim oblicima međunarodnog organizovanog kriminala i da je respektabilan i pouzdan partner kako policijskim agencijama iz zemalja okruženja tako i zemalja Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak