SIPA i jutros pretresa: Akcija Baron provodi se u saradnji sa EUROPOL-om, ima uhapšenih

0
Radiosarajevo.ba
SIPA i jutros pretresa: Akcija Baron provodi se u saradnji sa EUROPOL-om, ima uhapšenih

Operativna akcija 'BARON'- slobode lišena dva lica.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (17.07.2024. godine), na području Banja Luke i Bosanskog Novog, u predmetu kodnog naziva 'BARON', lišili slobode dva lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo 'Organizovani kriminal' u vezi sa krivičnim djelima 'Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata' i 'Krijumčarenje ljudi' propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Nakon kriminalističke obrade, lica lišena slobode će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

"Spaljivanje knjiga" u 21. stoljeću: Hitno naći rješenje za opstanak NUB BiH!

Izvršeni su pretresi stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na četiri lokacije, kojom prilikom su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti realizovane su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa EUROPOL-om i OTF ZEBRA i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tokom istrage zadokumentovana su četiri slučaja krijumčarenja migranata sa teritorije Bosne i Hercegovine na teritoriju Republike Hrvatske, u kojima je prokrijumčareno oko 100 lica kineskog, pakistanskog, turskog, sirijskog i kamerunskog porijekla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak