Predmet Lutka: Tužilac najavio dokazivanje krivice za nekoliko ubistava, pljački, pranje novca...

Radiosarajevo.ba
Predmet Lutka: Tužilac najavio dokazivanje krivice za nekoliko ubistava, pljački, pranje novca...

Pred Sudskim vijećem Suda Bosne i Hercegovine danas je počelo suđenje u predmetu Lutka u okviru kojeg se optuženi, odnosno Bojan Cvijan i drugi terete za nekoliko stravičnih ubistava, spektakularne pljačke, pranje novca i druga teška krivična djela. Danas je u sudnici pročitana optužnica te su iznesene uvodne riječi. 

Čitanje optužnice u ovom predmetu, za koji se očekuje da će nositi ''najspektakularniji'' sudski proces do sada, trajalo je više od sat vremena. 

Jedan od tužilaca u ovom predmetu, Dubravko Čampara iznio je uvodne riječi. Najavio je da će kroz ovaj proces biti saslušana 124 svjedoka, 21 vještak, ali će iznijeti i 500 predloženih materijalnih dokaza. Tako će, kazao je Čampara, dokazati sve činjenice navedene u optužnici. 

Pojasnio je da je grupa krivična djela činila kontinuirano i planski, te da je bila hijerarhijski ustrojena s jasno podijeljenim ulogama. 

Čampara je istaknuo da Tužilaštvo posjeduje i videosnimke o tome kako su se optuženi družili i pripremali krivična djela, kao i razgovore koje su održavali s onima kojima će se suditi u Beogradu. Također, naveo je Čampra, bit će dokazano i to da su optuženi bili direktni izvršioci krivičnih djela čiji je način izvršenja opisan u optužnici. 

„Kao prvi svjedok Tužilaštva će biti saslušan Đorđe Ždrale, koji se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Foča, a potom i ostale žrtve optuženih, oštećeni iz ostalih krivičnih djela, te zaštićeni svjedoci“, kazao je danas Čampara.

On će svjedočiti o tome kako su ga Darko Elez i njegovi saizvršioci pokušali ubiti u tri navrata. Također, on će dati iskaz i u vezi s ubistvima Vlatka Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba.

Prema navodima optužnice, 23 osobe se terete da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, s jasno podijeljenim zadacima i ulogama, počinili niz teških kaznenih djela od 2005. do 2009. sve s ciljem stjecanja nezakonite imovinske koristi, kao i teška ubistva koja su izazvala teške posljedice za sigurnost građana BiH. 

Između ostalog, grupi je na teret stavljeno ubistvo Borisa Govedarice, Vlatka Mačara, te Milana Vlaškića i Radeta Magazina, ali i Zorana Goluba Čarlame, te dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrale, a u optužnici je opisano i kako je optužena Slobodanka Tošić angažirana da Đorđa Ždralu namami u zasjedu zamolivši ga da je odveze na određeno mjesto, a što je, također, organizirao Darko Elez. Ipak, pokušaj ubistva Ždrale nije uspio ni tada, a ni u naredna dva puta. Nadalje, u optužnici je opisano i kako su pripremane pljačke novca Privredne banke Sarajevo, BH Pošte ili PavlovićInternational banke iz Bijeljine.

Zanimljivo je da je Čampara istaknuo da su postignuti preliminarni sporazumi o priznanju krivice s nekima od optuženih, te da se pregovara s još nekima od optuženih. 

Branioci optuženih uglavnom su odustajali od iznošenja uvodnih riječi.

Podsjećamo, među optuženima su: Darko Elez (1980.), Bojan Cvijan (1976.), Davor Mandić (1974.), Branimir Minić (1984.), Vladimir Pandurević (1980.), Vaso Ljubibratić (1975.), Muhamed Ramić (1973.), Sead Robović (1980.), Edin Ahmetspahić (1978.), Davor Elez (1977.), Ljubiša Lalović (1976.), Marko Krajišnik (1978.), Slobodanka Tošić (1986.) Himzo Ćato, (1972.), Dejan Vukosavljević (1978.), Nermin Tahirović (1976.), Elvira Kajević (1972.), Azim Kajević (1967.), Mehmed Kajević (1963.), Elvis Zlatić (1983.), Admir Ahmetspahić (1980.), Dragan Vujičić (1977.), Vladan Parađina (1977.), Dragan Jevtović (1977.), Benjamin Halilović (1970.), Milan Mitić (1960.), Dragan Obućina (1977.), Anes Kurbegović (1973.), Milosav Vesković (1978.), Slaviša Bobar (1978.) i Mladen Mićić (1975.).

Zbog činjenice da se nalaze u Srbiji, u ovom predmetu je odvojen i zasebno će se voditi postupak protiv sedam optuženih odnosno Darka Eleza (1980), Davora Eleza (1977), Branimira Minića (1984), Vladimira Pandurevića (1980), Vasu Ljubibratića (1975), Milan Mitić (1960) i Milosava Veskovića (1978). 

Inače, optužnica je podignuta protiv 32 osobe, a u međuvremenu se ubio jedan od optuženih u ovom predmetu, Benan Dorić, te je protiv njega postupak obustavljen.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. aprila s početkom u 13 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak