Povrijeđeni rudari u stabilnom stanju

Radiosarajevo.ba
Povrijeđeni rudari u stabilnom stanju

Zdravstveno stanje teško povrijeđenog rudara Ćazima R. (42), koji se nalazi na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zasad je stabilno. 

"Stanje pacijenta Ć. R. za sada je stabilno. Pacijent je svjestan i komunikativan i još uvijek traje dijagnostika, tako da ćemo krajem dana imati možda nove informacije o njegovom stanju", kazala je Feni glasnogovornica KCUS-a Muamera Šehić

Ističe da se njegovo stanje intenzivno prati. 

Šehić podsjeća da je Ć. R. primljen jučer na Kliniku urgentne medicine gdje mu je ukazana ljekarska pomoć i urađena prva dijagnostika, na osnovu koje se došlo do saznanja da pacijent ima kontuzione povrede grudnog koša i glave te kičmenog stuba. 

Drugi teže povrijeđeni rudar Samir D. nalazi se u Kantonalnoj bolnici Zenica. 

"Pacijent S. D. koji je zadržan na hospitalizaciji u Službi na maksilofacijalnu hirurgiju Kantonalne bolnice Zenica, a koji je zadobio teške tjelesne povrede u vidu preloma lijeve ključne kosti, kao i prijeloma jagodične kosti, danas je u planu za operativni zahvat, i njegovo zdravstveno stanje je stabilno", dodala je glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica, Džanana Hedžić

Rudari Ćazim i Samir teže su povrijeđeni u jami Raspotočje, zeničkog Rudnika mrkog uglja, u toku noći sa subote na nedjelju uslijed tektonskih pomjeranja uvjetovanih potresom gdje je došlo do pojave "gorskog udara". 

Laške je povrijeđeno devet rudara. 

Nesreća se desila na "koti -900" jame Raspotočje, u 00:29 sati iza ponoći, u jamskim prostorijama na dubini između 850 do 900 metara.

Stručne i spasilačke ekipe zeničkog rudnika su brzo reagirale i efikasno postupile u akciji zbrinjavanja ljudi i opreme, a u jami se u trenutku potresa nalazilo oko 60 rudara koji su radili u proizvodnji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak