Potraga za ubicama Saliha Babaluka iz Kiseljaka

Radiosarajevo.ba
Potraga za ubicama Saliha Babaluka iz Kiseljaka

Policija Srednjo –bosanskog kantona intenzivno traga za ubicom koji je nanio smrtonosne povrede Salihu Babaluku u mjestu Gonionica kod Kiseljaka, a pošto ga je zajedno sa njegovm suprugom Hajrijom prethodno vezao i mučio. 

Rusmir Prohan, portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona kazao je za Radiosarajevo.ba da  istraga u ovom slučaju ipak napreduje te da su u vezi sa događajem ispitivanje danas privedene tri osobe.

Podjećamo, tri maskirane osobe naoržane puškom su u noći na utorak upale u kuću Saliha Babaluka (77) i njegove supruge Hajrije (74) koje su vezali i tražili od njih novac. Pritom su Salihu nanijeli povrede glave od kojih je starac preminuo te pobjegli sa novcem koji su našli u kući.

Vahid Babluk, sin ovog bračnog para prvi je pronašao zavezane svoje roditelje. Kako je ispričao novinarima, zatekao je majku u blizini štale dokle je uspjela dopuzati da potraži pomoć. 

Ruke i noge su joj bile vezane plastičnim vezicama. Nakon što je oslobodio majku  utrčao je u kuću te je u ljetnoj kuhinji zatekao krvavog oca. Odmah je shvatio da mu nema pomoći i da je mrtav.

Prema njegovim riječima, majka mu je ispričala da su bila najmanje trojica razbojnika, koji su bili maskirani fantomkama i naoružani automatskim oružjem.

"Majku su sleđa napali, vezali je i stavili joj flaster na usta. Ona im je prije toga uspjela reći da uzmu kravu i tele, misleći da su zbog toga došli. Ali razbojnici su izričito tražili pare, a majka im je kazala da su pare u kući.

Otac je tog dana radio, tako da je legao ranije, pa pretpostavljam da nije čuo šta se dešava ispred kuće. Potom su razbojnici razbili cilindar brave na vratima, ali i prozor. Čak su koristili jastuk prilikom razbijanja prozora da se ništa ne bi čulo", ispričao je Vahid.

On je pojasnio da su njegovi roditelji čuvali pare na dva mjesta u kući.  Iz prvog ''šteka'' lopovi su uzeli oko 3.000 maraka, dok nije znao kazati koliko su imali para na drugom mjestu.

„ Mislim da im otac nije odmah htio reći gdje su pare. Naime, oko njega se, osim krvi, nalazila lokva vode. Budući da su vodoinstalacije uredu, pretpostavljam da su ga nasvirep način udarali i mučili, usljed čega je gubio svijest u više navrata, pa su ga zalijevali vodom da bi došao sebi“ ispričao je Vahid.

Nakon ovog slučaja policija je povela opsežnu istragu i potragu za napadačima, te je tokom jučerašnjeg dana saslušano 28 osoba, 16 svjedoka i 12 osoba koje su prošle kriminalističku obradu, kako bi se utvrdila njihova eventualna povezanost sa ovim krivičnim djelom. 

Potraga za ubicama nastavljena je i danas, te je policija saslušala još dva svjedoka, dok su tri osobe prošle kriminalističku obradu, a dvije od njih su i saslušane na poligrafu. Međutim, kao ni jučer, policajci još uvijek nisu uspjeli ući u trag odgovornima za ovaj svirepi napad.

U potrazi za ubicama angažovane su jake policijske snage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak