Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Foče

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Foče

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ranka Radulovića, kojeg terete za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolnih mjesta tokom 1992. godine.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženi Radulović, rođen je 1960. godine u Nikšiću, državljanin je Crne Gore i višestruko osuđivan.

"Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

On se tereti da je tokom jula i avgusta 1992. godine, zajedno s drugim osobama, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru kojeg je sudjelovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, koji je uzrokovao smrt žrtava.

"Također se tereti da je sudjelovao u uzimanju talaca, kao i u protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, sudjelovao u protuzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje-silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava", saopćeno je.

Optuženi se tereti za krivično djelo Zločin protiv čovječnosti. Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak