Kod službenica Fonda PIO RS pronađene označene novčanice

Radiosarajevo.ba
Kod službenica Fonda PIO RS pronađene označene novčanice

Direktor Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske (PIORS) Mladen Milić najavio je danas da će biti pokrenut disciplinski postupak protiv dvije radnice tog fonda, za koje se veže oko 20 do 30 sumnjivih predmeta u vezi s nelegalnim invalidskim penzijama i kod kojih su nađene "označene" novčanice, pišu Nezavisne.

Okružno tužilaštvo Banja Luka je već predložilo da tim službenicama (daktilografkinjama) banjalučke filijale Fonda PIORS, Drenki P. i Nadi K., bude određen pritvor zbog sumnje da su počinile krivično djelo pomaganje u primanju mita prilikom odobravanja invalidskih penzija.

One su, navodno, uzimale novac od posrednika koji su pronalazili ljude zainteresovane za dobijanje invalidske penzije iako nisu ispunjavali uslove.

Milić je na konfereciji u Banjoj Luci rekao da će se tek utvrditi za koliko sredstava je ovim radnjama oštećen Fond PIO, odnosno RS.

On je podsjetio i da su saslušana dva ljekara, vještaka Zoran Perduv i Beba Žarić, koji su radili na ocjeni sposobnosti osoba koje su podnosile zahtjeve za invalidske penzije.

I njihovu odgovornost će, takođe, utvrditi i Fond PIORS-a u skladu s Pravilnikom o radu.

Banja Luka: Pretres prostorija Fonda PIO RS-a

Milić je još naglasio da je 2011. godine upoznat o određenim problemima u ostvarivanju prava na invalidsku penziju, nakon čega je pokrenuta akcija "Stop prevarama, do penzija pošteno", a zahvaljujući građanima RS-a zapimili su 2.906 prijava, od kojih 1.600 putem besplate telefonske linije.

Akciju u kojoj su otkriveni zadnji slučajevi neregularnosti kod isplate invalidskih penzija, kodnog naziva "Loto", provode Uprava krimpolicije MUPRS-a i Okružno tužilaštvo Banjaluka.

Ova akcije je počela nakon pretresa Filijale Fonda PIORS-a u Banjaluci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak