FOTO: Veliki petak i uskršnje pripreme u Zagrebu

Radiosarajevo.ba

Danas je Veliki petak, pretposljednji dan četrdesetodnevnog katoličkog posta, a u nedjelju Uskrs, jedan od najvećih katoličkih blagdana.

Na zagrebačkoj glavnoj tržnici Dolac od ranog jutra je neobično užurbano, radni dan većini građana je skraćen, pa idu u nabavku hrane za blagdane, javlja Anadolu Agency (AA).

Budući da katolički post i nemrs traju do Uskrsa, najviše se kupuje u ribarnici gdje je Zagrepčanima danas ponuđeno posebno obilje u izboru riba, rakova, hobotnica i drugih egzotičnih plodova mora.

Na Splavnici, uličici ispod tržnice Dolac, prodaju se uskršnji ukrasi, oslikana, ukrašena jaja ili pisanice, maslinove grančice, mlade cvjetne grane i cvijeće.

Na Veliki petak, kada je običaj izbjeći masno meso na jelovniku, Zagrepčani će pripremiti bakalar, srdelu, brancin i drugu ribu.

Danas će stolovi biti nešto skromniji, no na Uskrs, za koji se tradicionalno za doručak servira kuhana šunka s jajima, a za ručak janjetina s mladim lukom, rotkvicom, sirom i vrhnjem, s blagdanskim stolom se često i simbolično pretjera kako bi se proslavio dolazak proljeća i obilja hrane koju ono nudi nakon duge i ustrajne zime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak