Banjalučki inspektori optuženi za prodaju 8 kila heroina vrijednog 100.000 KM

Radiosarajevo.ba
Banjalučki inspektori optuženi za prodaju 8 kila heroina vrijednog 100.000 KM

 Specijalno tužilašvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv osam  inspektora Centra javne bezbjednosti Banja Luka zbog sumnje da su  u saradnji sa dilerima prodali drogu vrijenu 117 hiljada KM. Kako saznajemo, inspektori ali i Šef odjela za borbu protiv trgovine narkoticima, prodali su 8 kila hroina vrijednog 100.000 KM te pet kilograma "lakših" droga od kojih su zaradili 17 hiljada KM. 

Za organizovanu prodaju droge i zločinačko udruživanje optuženi su inspektori: Srđan Radulović, Ognjen Stijak (29) i Marko Kovačević (29). Ovim udruženjem rukovodio je Radulović.

Šef Odsjeka za borbu protiv neovlaštene proizvodnje i prometa opojne droge CJB Banja Luka Goran Mihajlica, te inspektori Darijo Dabić, Gavrilo Činiković, Jovan Miljković i Vladimir Marčeta optuženi suj za iznudu iskaza, nanošenje teških povreda, falsifikovawe službene isprave, lažno prijavljivanje krivičnog djela, te povredu ljudskog dostojanstva i zloupotrebu službenog položaja i ovlaštena. Ova djela se stavljaju na teret dodatno  Raduloviću,Stijaku i Kovačeviću.

Prema optužnici, zločinačko udruženje, kojim je rukovodio Radulović,  je djelovalo od kraja 2010. do oktobra 2013. godine i u tom vremenu prodali  13 kilograma droge. 

Optuženi članovi udruženja su  prodavali heroin i marihuanu, a u namjeri  eliminisanja konkurencije u prodaji droga oni su među  "narkodilerima"  pronalazili osobe koje će za njih  prodavati droge. U "tjeranju narkodilera" da sarađuju sa njima Raduloviću,Stijaku i Kovačeviću pomagali su ostali optuženi.

"One koji  nisu pristali  da na takav način sara|uju sa  njima, su fizički i psihički zlostavljali, od njih iznuđivali iskaze, podmetali dokaze, falisifikovali  službene isprave  prilikom pretresa. Tom prilikom  koristili su sva raspoloživa ovlaštenja koja su im kao policijskim službenicima data, kao i svu neophodnu infrastrukturu Ministarstva unutrašnjih poslova RS službena vozila, telefone, oružje, opremu, sredstva  sile", saopćeno nam je iz Specijalnog tužilaštva RS.

Optužnica je u petak proslijeđena banjalučkom Okružnom sudu na potvrđivanje. Uz optužnicu predloženo je da se optuženima koji su u pritvoru Kovačevoiću, Raduloviću i Stijaku pritvor produži do okončanja glavnog pretresa.

Inače, tokom istrage ovog slučaja spominjano je da su pojedini  inspektori prodavali drogu i pored osnovnih škola i na to tjerali druge. Tokom ročišta o produženju pritvora sad optuženima Kovačeviću, Stijaku i Radulkoviću rečeno je da su oni u saradnji sa svojim saučesnicima prodavali drogu pored Osnovne škole "Branko Čopić" u Boriku. Tu su navodno prodali drogu u vrijednosti 12.000 maraka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak